Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Zeljko Raznatovic Arkan,RATNI ZLOCINAC

XVIII
...Sutradan je Dedo otisao u Zvornik,u kome su,sa munara,koje jos nisu bile srusene,odjekivale cetnicke pjesme.Pregovarao je sa ARKANOM,
zloglasnim komandantom iz Srbije.Oko njih,na pregovorima,bilo je 200
"arkanovaca".Svi su imali specijalne automatske puske,one americke.
Arkan je bio u srpskoj uniformi iz Prvog svjetskog rata.Na pregovorima nije nosio oruzje.Iz Bijeljine je dosao u Zvornik.Dedo je u njemu vidio suludo nervoznog oficircica okrugle glave.Arkan je predvidjao da ce otpor u Zvorniku slomiti za jedan dan...
Trazio je od Dede da svi njegovi borci predaju oruzje.Dedo je gordo odgovorio da ih samo mrtve mogu razoruzati.I dodao:
-Bolje je poginuti od puske,nego umrijeti od npza!
Arkan se nasmijao:
-Znam zasto se necete predati.Upomoc vam je doslo 700"zelenih beretki".Mislite da se mozete oduprijeti!?Znaj da cemo vas sve pobiti!
Vec 11.aprila napali su"arkanovci".Napad je trajao citav dan,ali cetnici nisu probili linije branitelja.Isli su u diverzantske akcije u grupama,dok su ih ostali cetnici pokrivali vatrom iz automata i mitraljeza."Arkanovci"su ginuli,ali nisu odustajali,sve dok nije poginuo Rambo.To je bio Arkanov komandant.
Sutradan je Dedi dosla u pomoc jedna jedinica iz Zivinica.Imali su cetiri
"sijaca smrti".
Cetnici su polako zauzimali dijelove Zvornika,primicali su se Kula-Gradu.
"Arkanovcima"su u pomoc dosli pripadnici"Niskih specijalaca".Stigla im je i oklopna mehanizacija:tenkovi i transporteri.Cetnici su racunali da se niko ziv nece izvuci iz Kula-Grada.Silovito su napali 15.aprila.U Kulu je utrcao borac Ibrahim i uspaniceno rekao:
-Cetnici idu sa dviju strana.Ima ih na hiljade.To su sigurno cetnici iz Srbije.Sve kolju ispred sebe."Beli orlovi".Muslimansko uho nece ostati.
Prepali su se Dedini borci.Poceli su kupiti stvari kako bi napustili polozaje.Dedo je uzviknuo:
-Nismo,ljudi moji,u Valjevu,nego u nasoj Kuli!Sta je vama?!
Odlucni napad uslijedio je u pravi mrak.Ispred svih isao je izrazito krupan cetnik.Nosio je veliku zastavu.Leprsala mu je iznad glave.Iza njega je islo 200 cetnika,u dvije grupe,a ne hiljade,kako se to ucinilo Ibrahimu.
Dedi je bilo zacudno sto ispred cetnika nisu tenkovi.Ovako,bili su na otvorenom prostoru.Isli su slobodno i pjevali srpske pjesme.Kao da nisu znali sta je zadesilo Ramba.
Dedu pozva njegov telefonist.Sto li ga sada zove?Prije deset dana prikopcao je telefon na cetnicke zice,pa je prisluskivao razgovore.Tako je malocas cuo kako psuje BRANE GRUJIC,komandant zvornickih Srba.
Grdio je Arkana,jer je svom zetu dao da nosi zastavu.Grujic se bojao.Ako mu zet pogine,Arkan ce bijes iskaliti na zvornickim Srbima.Kad je ubijen Rambo,ubio je dvanaest Grujicevih cetnika.
Dedo je sve munjevito povezao i izdao komandu da svi gadjaju cetnika koji nosi zastavu...Kad su se cetnici primakli na pedesetak metara,prve metke su ispalili Dedini snajperisti,a onda se opleli i Zivinicani iz"sijaca smrti"...Cetnici su zalegli u travu,pa se pridigli i krenuli u juris...Sa zemlje nije ustao onaj sa zastavom,Arkanov zet...Cetnici su trcali i padali.Neki bi,ranjeni,pokusavali ustati,ali njih su ubijali Dedini snajperisti.Pokusavali su uci u sam Kula-Grad.U borbi prsa u prsa,nisu imali sansi protiv Dedinih boraca.Bio je to pravi okrsaj.
Brane Grujic je nazvao Dedu:
-Dedo,ovo su bili cetnici iz Srbije.Oni ne znaju kakva je vrlet oko tvoje Kule.Neka si ih potamanio...Nego,ti znas da se ranjenici moraju zbrinjavati.Pusti nas da pokupimo mrtve.A,ako ste ubili Arkanovog zeta,
on ce nas sve postreljati.
Sutradan je cetnicima dopusteno da izvuku mrtve.Bila su 72 mrtva cetnika.Ponovo su napali.Ovaj put,cetnike su vodili"arkanovci"..."Beli orlovi"ostali su u Zvorniku.
Ponovo su usplamtjeli"sijaci"iz ruku Zivinicana.Bilo je:ili se odbraniti ili izginuti.Dedinim borcima ponestajalo je municije...
Kula-Grad im je bio dobra zastita,ali vise nisu mogli zaustaviti cetnike.
Mnogi cetnici su ginuli samo pet metara od zidina...Sve je bilo u sekundama-ko ce prvi odustati.
Osam cetnika ulazi u Kula-Grad na straznji ulaz.Dedini im krecu u susret.
Dok su pucali i jedni i drugi,jedan cetnik sam ulazi sa suprotne strane.Na ramenu je imao tespih,kao i Dedini borci.Zagalami na Dedinog borca,koji je digao automat prema njemu:
-Pokrij unutra tvrdjavu,usli su cetnici!
Dedin borac drzi uperen automat u njega,ali ne puca.U dilemi je.Mozda ovo nije cetnik...
Za to vrijeme Dedini borci likvidirali su osmoricu cetnika koji su usli u Kula-Grad...Odbijen je dotad najtezi napad.
Cetnik sa tespihom je zakukao:
-Ne pucaj brate,i ja sam Musliman!
-Kako ti je ime?
I jedan i drugi bili su sakriveni iza coska.Dedini borci su ih posmatrali.
-Muamed!
-Reci mi sta uci hodza na munari?
Cetnik ne odgovara.I Dedin borac munjevito reagira...
Jos cetiri puta Arkan je napadao Kula-Grad.Bezuspjesno.
Grujicu je Dedo dozvoljavao da pokupi mrtve i ranjene.A nakon toga je ocekivao novi napad.
Telefonist je izvijestio Dedu da je uhvatio razgovor kako se Arkan priprema da napusti Zvornik.Obecava da ce se Dedi osvetiti,ali i zvornickim Srbima,koji"nisu nikakvi Srbi".Onda je Grujic nazvao:
-Daj,Dedo,tako ti Boga,tvoga ti Allaha,da se otarasimo ovih"arkanovaca"...
Ubio mi je jos 12 ljudi.U ovoj zadnjoj borbi nismo mu izvukli nekog njegovog zamjenika...Neka ste mu borce potamanili.Pa,ovaj Arkan je lud covjek.Nije dao da se na Kula-Grad ide tenkovima.Zarekao se da ce se gore probiti njegovi borci.Samo ih je slao u smrt...
Od Grujica je Dedo zatrazio da on razgovara sa Arkanom.I,nakon pola sata,zazvonio je telefon.Dedo je cuo Arkana:
-Dedo,daj mog borca,mog srpskog sveca,i odmah idem iz Zvornika!Da znas da si nas pobio.Sve si srpske svece pobio.Ali,da znas,ja cu to tebi vratiti.Ubio su mi zeta,komandanta i zamenika...Ali,daj da izvucemo mog zamenika i ja idem iz Zvornika.POKOLJITE SVE OVE ZVORNICKE SRBE,SVE DO JEDNOGA,MAJKU IM JEBEM SRPSKUI!Meni su rekli da na Kula-Gradu ima pet- sest tvojih ljudi,a tamo su tvoji heroji,koji nas pobise,covece...Da smo usli u Kula-Grad,zaklao bih prvo tebe...Ovo je poraz mojih sokolova.
Arkan je otisao iz Zvornika...
(Kerim Lucarevic-Doktor-"BITKA ZA SARAJEVO(OSUDJENI NA POBJEDU)"

Post je objavljen 29.07.2009. u 13:34 sati.