Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

James Foley: biletaralni sporovi ne smiju ometati euroatlanstke integracije

Sjedinjene Države ne zauzimaju stajalište u bilateralnom sporu Hrvatske i Slovenije, dviju njima prijateljskih zemalja i saveznika iz NATO-a, no vjeruju da "bilateralne nesuglasice ne bi smjele ometati euroatlantske integracije", izjavio je James Foley (slika), kandidat za novog američkog veleposlanika u Hrvatskoj u utorak na saslušanju u Senatu.

"SAD ne zauzima stajalište u sporu tih dvaju prijatelja i saveznika iz NATO-a. No, načelno vjerujemo da bilateralne nesuglasice ne bi smjele ometati euroatlantske integracije. Potičemo obje strane da nastoje pronaći rješenje i uzdamo se u napore EU-a za daljni napredak. Nadamo se da se te nesuglasice mogu premostiti u duhu obostranog kompromisa u najskorijem roku", rekao je Foley pred senatskim Odborom za vanjsku politiku.

Naglasio je da slovenska blokada Hrvatske potkopava "pozitivnu dinamiku" koju proces euroatlantskih integracija ima na reforme u jugoistočnoj Europi, čiji je Washington oduvijek bio snažan zagovornik.

"Zadnjih smo godina vidjeli da je perspektiva euratlantske integracije svugdje bila snažan poticaj reformama. Nažalost ta je pozitivna dinamika sada u opasnosti, jer je daljni napredak Hrvatske prema članstvu u EU-u blokiran zbog graničnog spora sa Slovenijom", rekao je Foley.

Na pitanje demokratske senatorice Jeanne Shaheen, koja je predsjedala saslušanjem, može li SAD imati veću ulogu u rješavanju graničnog spora Slovenije i Hrvatske, kako bi se se on prevladao, a Hrvatska postala članica EU-a do 2011. godine, Foley je kazao kako je to "primarno stvar EU-a", ali da SAD ima velik ulog u tome i pridonosi rješenju kroz bilateralne odnose s dvije zemlje.

"To je primarno i čak ekskluzivno stvar EU, a mi nismo članica. No, imamo velik ulog u rješenju tog problema, jer smo toliko uložili u cijelu jugoistočnu Europu", rekao je Foley, dodajući kako je jugoistok Europe dio američke vizije o Europi nakon Hladnog rata.

"Budućnost jugoistočne Europe ključna je za naše šire ciljeve u Europi i mi imamo golem ulog. No vjerujem da će se naći rješenje. Trebat će upornost i spremnost obje strane na kompromis", naglasio je.

Foley je najavio da će, bude li potvrđen, "učiniti sve što može da pomogne Hrvatima da prođu ciljnu crtu" odnosno uđu u članstvo EU-a.

Imenovani veleposlanik SAD-a govorio je i o izazovima s kojima se suočava Hrvatska, te o važnosti ustrajanja na reformama u interesu njezine budućnosti.

"Hrvatska se još suočava s važnim izazovima, kao što su puna uspostava vladavine prava, borba s organiziranim kriminalom i korupcijom, u situaciji pogoršanog gospodarskog stanja. Ekonomska kriza može biti i prilika da se riješe sustavne prepreke poduzetništvu kao što je neučinkovitost u javnoj upravi i pravosuđu. Te reforme su ključne na samo zbog zahtjeva Bruxellesa, nego zato što od njih ovisi budućnost zemlje", istakao je.

Rekao je kako vjeruje da će mu iskustvo iz NATO-a i UN-a te 26 godina službe u američkoj diplomaciji, omogućiti da "izrazi poticaj SAD-a za reforme nužne za uspjeh Hrvatske", te pomoći da dodatno učvrsti partnerstvo s Hrvatskom, nastavljajući se na izvanredan rad svog prethodnika Roberta Bradkea.

Objasnio je da njegov duboki interes za Hrvatsku i regiju potječe od rada u NATO-u 90-ih, kada je Savez "pomogao spasiti regiju od groznog rata".

Malo je tko, po njegovim riječima, tada mogao predvidjeti da će Hrvatska tako brzo postati uspješna demokracija i pridružiti se NATO-u u travnju ove godine. Također ih je malo predviđalo prije 18 godina da će Hrvatska obnoviti svoju neovisnost. "To govori o ustrajnosti hrvatskog naroda da promiče težnju za državnosti i pripadanju zapadnoj obitelji naroda".

Sve to ukazuje na važnost nastavljanja reformi u Hrvatskoj i nastavka suradnje na pitanju izbjeglica, i s međunarodnom kaznenim sudom za ratne zločine, gdje je posljednjih godina ostvaren značajan napredak, dodao je.

Foley je u iskazu pred Senatom ocijenio da "bilateralni odnosi SAD-a i Hrvatske nikad nisu bili snažniji", navodeći da ih obilježava uska suradnja u regiji jugoistočne Europe, u Vijeću sigurnosti UN-a i NATO-u.

Također je istaknuo da Hrvatska daje važan doprinos sigurnosti svojim snagama u Afganistanu, na Kosovu i diljem svijeta.

Novi američki veleposlanik u Hrvatskoj saslušan je zajedno s novim veleposlanicima u Njemačkoj, Švedskoj i Finskoj, a predsjedavajuća senatorica Shaheen naglasila je kako je riječ o četiri za SAD strateški iznimno važne zemlje.

Post je objavljen 29.07.2009. u 10:03 sati.