Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Noćno kupanje u Motovunu !

U Motovunu vrijedi neko drugo vrijeme. Jednostavno u ovo doba godine se otvori neka vremenska rupa ili paralelni svijet i taj neki procjep u prostorvremenskom kontinuumu traje ciglih 5 dana i onda se mašta o tome do slijedeće prilike naredne godine.
Je li dobro? Najbolji odgovor daju iste face koje se susreću iz godine u godinu i koje navraćaju po pasjoj vrućini i tumaraju u poludehidriranom stanju s filma na film.
Naravno pošto je ovo neki paralelni svijet tu ne vrijede pravila svijeta onkraj Učke. Tu vrijede neka druga pravila. I ne, nije ni više ni manje Sodoma i Gomora za razliku od nekih drugih festivala i događanja diljem Jadrana, ali ono što Motovun ima stvarno nemaju drugi.
Ono što drugi imaju u toj nekoj paralelnoj dnevnoj realnosti, tipa odlazak na plažu i kupanje na MFF-u se to dešava navečer u vidu kolektivnog kupanja u dva bazena na suhom, pod zvjezdanim nebom.
Ova dva bazena s valovima pljeska po minuću filmova pružaju neviđenu atrakciju kupanja u odličnim filmskim ostvarenjima.
Jučer unatoč nekoj mirnijoj atmosferi i dostatnom mjestu za disanje nas filmskih riba bilo je stvarno odličnih filmova iako nije udarni dan po odabiru filmova.
Viđena su dva odlična nordijska filma "Little soldier" (Mala vojnikinja), danske režiserke Anette Olsen i onaj koji sam posebno iščekivao "Man's job" Finca Aleksi Salmenpera. Od večernjih događanja istaknuo bih kako na projekciji od 21h koja iznimno ove godine zbog nesreće s vlakom i dana žalosti u Hrvatskoj nije bilo namijenjeno za otvaranje je bio brazilski film koji je prespor i nedinamičan za večernje prikazivanje. Inače sam sa brazilskom kinematografijom na ti no od jučer je taj odnos na revziji. Jednostavno mi nije legao film o brazilskim indijancima i njiovom problemu sa zemljomu nedokumentarnoj verziji. U takvim situacijama ljudi obraćaju pozornost na sporedne stvari tako je veliku većinu gledatelja straga u kinu Trg zabavljao vidno alkoholom uništeni gledatelj. Komentari su bili najstupidniji ali se smijalo.
Ipak dan će ostat upamćen pored dobrog druženja, zajebancije i švercanaj alkohola unutar zidina ko u najboljim špijunskim trilerima i po odlična prva dva popodnevna filma.
Kako sam sklon nordijcima i njhovom crnohumornom raspoloženju, očekivanja i nadanja su se otvarila. Nisu me iznevjerili. DaPače dobro su većinu kina i mene takaj nasmijali.
Prvi govori o bivšoj vojnikinji koja tzv. svojim neuglednim izgledom i muškaračkim ponašanjem odbija pažnju muškog svijeta. Naravno da je to u filmu sporedna stvar. Riječ je svojevrsnom trokutu. Trokutu odnosa ali ne onom ljubavnom. Naime stranice tog trokuta čine njezin otac (lokalni mali svodnik), crnkinja koja kao kurva radi za njenog oca (potrudio sam se da politički bude korektno) i sama vojnikinja.
Odlično je portretiran odnos između oca i kćeri koja se traži. Sama situacija se naravno zakomplicira kada jedna strana tog odnosa se probudi iz drijemeža i odluči reagirati i preokrenuti taj mali pervezni odnos naopačke.
"Man's job" je najbolji film dana. Zašto tako mislim pa prije svega ima onu za mene potrebnu dozu crnog humora. Drugi razlog je što je finski film. To može biti glup razlog, no u zadnje vrijeme koji god da sam film pogledao iz produkcije nazovi hladne zemlje bio je ako ne odlikaš a ono barem dobar.
Riječ o par godina starom filmu o muškoj prostituciji gdje jedan nezaposleni Finac, polupismen i s malim dijapazonom mogućih zanimanja se odlučuje baviti najstarijim zanatom na svijetu. I unatoč svim upozorenjima koje dobiva od svojeg prijatelja on se nastavlja baviti tim zanimanjem.
Naravno da se zaklela zemlja raju da se sve tajne saznaju pa i tako i tajna Juhe biva otkrivena i ispretumba cijeli njegov svijet, svijet njegove supruge pa i djeteta. Film ima onu meni karakterističnu crtu nordijskih filmova gdje je početak bio urnenbesno smiješan da bi vas vrtoglavim izmjenjivanjem raznih peripetija i likova koje Juha "servisira" doveli pred kataklizmičan rasap života i nervni slom samog Juhe. Ono što je atipično za ovakve socijalne filmove a da potječu sa sjevera Europe jest da ovaj ima ako ništa naznaku pozitivnog kraja.

Post je objavljen 28.07.2009. u 16:05 sati.