Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Muriel Spark: "Teritorijalna prava"

Prije nekoliko dana pisala sam kako sam čitala «Dodatno obrazovanje» britanske književne dame, Muriel Spark. To me ponukalo uzeti još što od te autorice, ali ovaj put, moram priznati, nisam bila tako zadovoljna.

«Teritorijalna prava» je roman koji se, kako se i pristoji Britancima, događa u Veneciji (sam je Shakespeare svoje tragične ljubavnike smjestio u Veronu jer nije mogao čekati da i Britanci razviju takav romantični temperament kakav imaju Talijani). U središtu radnje su student Robert Leaver, njegovi otuđeni roditelji Arnold i Anthea, Arnoldova ljubavnica Mary Tiller, dežurna smetala Grace Gregory i njezin pratitelj Talijan Leo, disidentica iz Bugarske imenom Lina Pancev i dvije dame – voditeljice pansiona Sofija.

Kad bih uspoređivala ovu priču s filmovima, pao bi mi na pamet Guy Ritchie i čitava njegova filmska biografija, pao bi mi na pamet roman – projekt irskih pisaca «Yeats je mrtav!» i niz drugih analogija koje većinom potječu upravo s otočja Ujedinjenog kraljevstva.

Valja spomenuti da se Muriel Spark bavi prilično sličnim tematikama i motivima: u prvom redu tu je mladi zlikovac dvojbene seksualne orijentacije, stariji homoseksualac opsjednut mlađim momkom. Nadalje, Sparkova voli tematizirati preljub i kako se on shvaća u okolini i niz drugih poveznica.

Preporuka za čitanje: ako nemate pametnijeg posla. Prilično teško ide, barem meni.

Post je objavljen 27.07.2009. u 13:02 sati.