Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Jaws: The Revenge (1987)

Ralje: Osveta (1987)

Photobucket

Produkcija: Universal Pictures
Redatelj: Joseph Sargent
Scenarij: Michael De Guzman


Uloge:
Lorraine Gary..................................Ellen Brody
Lance Guest...................................Michael Brody
Mario Van Peebles.........................Jake
Michael Caine.................................Hoagie Newcombe
Karen Young..................................Carla Brody
Judith Barsi....................................Thea Brody


Film je izašao u kina 17. lipnja, 1987 godine
Trajanje: 89 minuta / 91 minuta (SAD video verzija)
Budžet: 23 milijuna $
Zarada: 20 763 013 $ (SAD), 31 118 000 $ (zarada u svijetu bez SAD)
Zarada prvog vikenda u SAD: 7 154 890 $
Nagrade:
1988 godina - osvojio nominaciju za nagradu Saturn (najbolja glumica - Lorraine Gary), za nagradu Zlatna Malina (najgori scenarij, redatelj, glavna glumica, glavni glumac - velika bijela psina Bruce, glavni sporedni glumac - Michael Caine, fotografija - Joseph Sargent,), te osvojio nagradu Zlatna Malina za najgore specijalne efekte - Henry Millar
Foršpan filma...


Photobucket


SADRŽAJ:
"- Ellen Brody još uvijek živi u otočkom gradiću Amity, a njezini sinovi Sean i Michael više ne rade u Morskom svijetu. Ranije je Ellenin suprug Martin preminuo od srčanog udara koji je izazvao strah od morskih pasa. Sean je sada zamjenik načelnika policije u Amityju. Jedne noći, u vrijeme božićnih blagdana, Seana pozovu da dođe do bove, a kada se Sean pojavi, ubije ga velika bijela psina.
Ellen želi pobjeći iz Amityja i odluči provesti neko vrijeme s sinom Michaelom i njegovom ženom Carlom i 5-godišnjom kćeri Theom u njihovoj kući na Bahamima. Kad se velika bijela psina opet pojavi Ellen vjeruje da morski pas prati njezinu obitelj i da želi osvetu. Tad teškog srca odluči potražiti morskog psa i ubiti ga."



Photobucket


RECENZIJA:
- "Nula Zvijezdica...Ralje: osveta nije jednostavno loš film, nego je glup i nesposoban. Scenarij je jednostavna serija beznačajnih epizoda ljudskog ponašanja, isprekidani napadima morskog psa...." — Roger Ebert, Chicago Sun-Times.
Tako se izrazio najpoznatiji američki filmski kritičar i potpuno se slažem za tom konstatacijom. No, to nije sve:


Što valja kod filma:
- u njemu glumi Michael Caine
- za ljubitelje B i C produkcije: u njemu glumi i solidni (meni uvijek dopadljivi) Mario Van Peebles
- napad na banana čamac u kojem morski pas pojede ženu i krajnji dio scene kad morski pas probije drveni dio olupine, gdje mu zasmetaju metalne stepenice i da kojih nije bilo sigurno bi zgrabio Micahela
- Michael susreće murinu
- najkomičniji u cijelom serijalu, ali na svu sreću i najkraći po svom trajanju


Što ne valja kod filma:
- pretvara se da se treći dio nije dogodio
- specijalni efekti i fotografija
- 2 scene sa noćnom morom (loše odrađeno i loše tempirano)
- ovaj me je film naučio:
a) da kad morski pas čovjeku odgrize ruku iz batrljka neće lipsati krv kao luda
b) da kada probodete morskog psa bilo čime on eksplodira
- manervri psa u olupini (ne samo da onolika psina ne bi ulazila u skućeni prostor nego ako bi i ušla nikad se ne bi mogla vratiti nazad zbog svoje fizonomije kako tijela tako peraja, to je skoro nemoguće)
- Michaelovo brzo izranjanje na površinu pomoću boce sa kisikom (u trećem djelu je tip to pokušao i odmah je dobio dekompresijsku bolest)
- režanje morskog psa u stilu Gojire i sličnih ogromnih čudovišta nastalih u 50-tima (scenaristu glupane - morski psi nemaju glasnice!!!)
- kad M. Caine pri kraju filma završi u moru, a odmah u sljedećoj sceni dok još kao izlazi iz mora košulja mu je suha
- Jake preživljava napad iako za to nema nikakve šanse, a isto i M. Cine, koji nam usput pokazuje ne samo da ima bolje plivačke sposbnosti od Cesara Ciela Filha (svjetski rekorder na 50m slobodno) nego da i roni bolje od legende Enza Molinarija iz "Velikog Plavetnila"
- Lorraine Gary je ovdje ograničila svoje glumačke sposobnosti i pokazala nam da bolje radi svoj posao kao epizodna glumica u sporednoj ulozi, nego u vodećoj i glavnoj
- malo podsjeća na "Aliens" (1986) sa tim svojim strahovima i bojaznima Ellen Brody, ali i njenom osvetom

Photobucket

- scenarističke nebuloze poput:
a) Osveta - kako znamo da su sva tri prijašnja morska psa ubijena (i nisu bili u ikakvoj rodbinskoj vezi) ovaj u četvrtom dijelu ide u osvetu (to se vidi kroz cijeli film, ali i kroz samu reklamu dotičnog filma), no pitanje je jel taj morski čuko neki rođak ili samo prijatelj od ona dva što ih je Martin Brody sredio
b) nadnaravne moći Ellen Brody - eh što ima flešbekove događaja kojima nije prisutvovala (Seanova smrt, Martin Brody ubija prvog morskog psa), ona ima i psihičku vezu sa dotičnim morskim džukcem (kad Michaela i Jakea prvi put napadane morski grabežljivac)
c) put od Amityja do Bahama od 2000 km morski pas prođe za samo tri dana i uspije naći baš ono mjesto gdje je obitelj Brody (kolika je matematička vrijednost da se to dogodi? morski pas je morao pičiti prosječnom brzinom od 667km da bi prešao tu udaljenost u tako kratko vrijeme)...da ga nisu prebacila ekipa iz Zvjezdanih Staza svojim teleporterom?
d) razgovor svekrve Carle i punice Ellen o svojim seksualnim životima
e) Michael koji je već imao neugodnih susreta sa morskim psom ipak završava školu za morskog biologa; Ellen umijesto da odseli u neko mjesto daleko od mora ona ode na Bahame i to par dana nakon Seanovog sprovoda
f) nakon što Michael preživi prvi napad on opet odlučuje otići u novi zaron
g) Jake i Michael ne prijavljuju pojavu ogromog morskog psa, kojeg prati glas kao ljudoždera, nego ga idu proučavati
i) Ellen odlazi jedrilicom za morskim psom bez ikakvog plana i bez ikakvog naoružanja...što ga je mislila umoriti svojim kukanjem da ostavi njenu obitelj na miru?
j) sletanje pipera u more i nakon što bez problema prežive vrlo delikatno i opasno ateriranje, nemaju bojazni da će ih morski pas napasti prije nego uspiju doplivati do Elleninog broda, pa iako su lijepo vidjeli da morski čuko odgriza dobar dio zadnjeg djela jedrilice

Photobucket

Završna riječ:
- film je ultra loš i dok nema morskog psa vrlo dosadan u svojim pretežno dramskim sekvencama. Redatelj Joseph Sargent i scenarist Michael De Guzman su takvi antitalenti u obavljanju svog posla da su uspijeli snimiti jedan od najgore ikad snimljenih filmova koje sam gledao. Ali unatoč tome ovaj četvrti film ipak mi za nijansu izgleda bolje i gledljivije nego dosadni treći dio.
Umjesto da nastavim govoriti koliko je loš film (mislim da sam u onim lošim i dobrim stranama samog filma sve rekao) citirao bih za kraj legendu M. Caina (koji zbog snimanja ovog filma nije došao pokupiti svoj Oskar za film "Hannah and Her Sisters", 1986):
"- Nikad ga nisam gledao, ali prema svim računima je grozan. Ipak, vidio sam kuću koju je sagradio i strašna je." (na pitanje o filmu)



THE SCENA:
- napad na banana brod

Photobucket

Post je objavljen 26.07.2009. u 03:39 sati.