Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

DR. IVO SANADER PLOVI SKUPOCJENIM JAHTAMA PO JADRANU I MEDITERANU !?

hrvatskaPriredio: Bojan BREKALOhrvatska

NAKON zadnjeg pojavljivanja u javnosti i to na 13. općem saboru HDZ-a 4. srpnja ove godine, kada je stranka odabrala njegove nasljednike, dr. Ivo Sanader je nestao iz javnosti. Na učestala pitanja svekolike javnosti "gdje je, odgovor je stigao tek 15. srpnja. Dakle, bivši premijer već tjednima uživa na jahti stanovitog Nevena Poldrugača, koji je istu kupio od Sanaderova prijatelja, splitskog poduzetnika Juroslava Buljubašića.
I tako, nakon što je, kako ga mnogi optužuju, "bijegom" s premijerske pozicije napustio veliki brod po imenu "Vlada RH", Sanader se ukrcao na manji, 16-metarsku prijateljevu jahtu, te se na njemu odmara ploveći po srednjoj i južnoj Dalmaciji.
Viđen je nedavno u glasovitoj uvali Lovrečina na otoku Braču kako se brčka u plavom moru i sav preplanuo, uživa u blagodatima slobodnog vremena koje prije kao šef hrvatsle Vlade nije imao. Sunča se i kupa bivši premijer, a jahtom je ovih dana, saznajemo, krenuo južnije i to, vjerovali ili ne, čak prema Otrantu (!).
Kako je prvotno javio Hrvatski radio, Buljubašićeva se jahta prije zvala Utiha (ili bonaca), no sada iz nepoznatog razloga nosi novo ime - Malo vitra. U registru brodova Republike Hrvatske stoji da je jahta Malo vitra vlasništvo tvrtke Pomilon iz Zagreba, čiji je vlasnik Neven Poldrugač. Paluba jahte je prekrivena skupom tikovinom, tu su i dva naknadno dodana unikatna stola. Brod je dug šesnaest metara, a sagrađen je prije devet godina. Bivši je premijer, prije odlaska na daleki jug, navratio i u svoj rodni grad Split, posjetivši u galeriji Kula izložbu Vladimira Meglića.

ČARI MORA I LUKSUZA

Međutim, kako IMPERIAL ekskluzivno saznaje od jednog Sanaderovog intimnog poznanika kojem s razlogom ne navodimo ime, bivši će se premijer uputiti prema mediteranskom otoku Malta i prekrcati na mnogo veću i mondeniju jahtu Seagull II , te se ponovo uputiti u Jadran. I na krstarenju Mediteranom i Jadranom bivši se premijer, saznajemo od njegovog poznanika, redovito čuje s francuskim predsjednikom Nicholasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. O čemu li razgovaraju, samo nebo zna.
Jahta Seagull II je također dijelom u vlasništvu Sanaderovog prijatelja Juroslava Buljubašića, a koji je u međuvremenu postao jedan od najvećih hrvatskih brodara, s dva stometarska putnička broda, šest katamarana i nekoliko manjih trajekata na domaćim linijama. S godinama je biz­­nis proširio i na druge sektore, te je osnivač Splitsko-dalmatinske banke, jedne kabelske televizije, putničke agen­­­­cije Split Tours, dva hotela te političke stranke Lista velog mista , a dogodine planira i let u Svemir (!).
Većinu važnih životnih odluka Buljubašić je, priznaje, donio preko noći. Tako se prije dvije godine povukao s čelnih položaja u svojim tvrtkama, a novac dobiven od prodaje vlasničkog udjela uložio je u desetak tvrtki na području bivše "jugo-titovine" te u isto toliko u inozemstvu - dio u Europi a dio u Južnoj Americi. Prije toga pozdravio se i s političkom karijerom, a jedino se nije htio oprostiti od funkcije Počasnog konzula Republike Čile u Hrvatskoj, koju s ponosom i savjesno obavlja od 2001. godine, te gore spomenutog 54- metarskog broda Seagull II, čiji je suvlasnik s Dancem Henryem Jorgensenom, stručnjakom za inženjering u brodarstvu. Tjedan dana na tom superluksuzno uređenom oldtimeru, koji je nekad bio dio jugoslavenske "bijele flote", a sad je usidren na Malti stoji pravo bogatstvo. U usporedbi sa megajahtama svemirskog dizajna Buljubašićev Seagull II dotjerana je, ugledna i ponosna brodska stara dama u najboljim godinama. Naime, brod je sagrađen još na početku 50-ih godina prošlog stoljeća i plovio je na redovitoj liniji između srednjodalmatinskih otoka. Umjesto da ode u zaborav i na rez Buljubašić ga je odlučio potpuno rekonstruirati i preurediti, luksuzno ga opremiti i ponuditi za iznajmljivanje. Izgrađen bez zavarivanja, Seagull II, na kojem se nekoć moglo voziti dvjestotinjak putnika, sada je prilagođen potrebama dvanaestero gostiju. Brod je danas uvršten u katalog uglednog Fraser-a, agencije iz Monte Carla što eliti iznajmljuje brodove, a čiji tjedan dana najma stoji basnoslovnih 110 tisuća eura.
Među slavnim gostima jahte Seagull II dosad su bili Bono Vox frontman grupe U2 koja u kolovozu ove godine gostuje u Zagrebu, te danski princ Henrik, ali uskoro i sada pak bivši premijer Sanader koji, očito je, sad ima dovoljno vremena za ljetni odmor na skupocjenoj jahti Seagull II, na čijoj bi terasi trebao ručati, saznajemo, ispred glasovitog dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, nedaleko Splita, a nakon čega slijedi njegov - kažu nam u HDZ-u - "epohalni" povratak u aktivnu politiku.
Dok njegovi nasljednici na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor muku muče s rebalansom proračuna, najavljući još nekoliko njih, a stanovnici Republike Hrvatske strahuju od sve lošijih vijesti i političkih odluka koje će isprazniti ionako već prazne džepove, pa si mnogi ljetovanje ove godine neće moći priuštiti, bivši premijer dr. Ivo Sanader mirno, polako, naravno, ne u petoj brzini i bezbrižno plovi te uživa u čarima mora i luksuza. Hoće li na mondenoj jahti Seagull II bivši hrvatski premijer zajedno sa svojom suprugom Mirjanom Sanader uživati kao Buljubašićev gost ili će ipak isprsiti 110.000 EUR-a saznati ćemo uskoro.


Post je objavljen 25.07.2009. u 00:49 sati.