Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/protivnasilja

Marketing

Prevencija nasilja među mladima

Prenosimo sa stranica Obiteljski centar Virovitičko-podravske županije

Program aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima za 2009.

Nasilje među djecom i mladima je svako izravno (namjerno, neslučajno) fizičko ili psihičko nasilno ponašanje usmjereno na djecu i mlade od strane njihovih vršnjaka (s ciljem nanošenja tjelesnih ozljeda) koje može varirati u težini, intenzitetu i vremenskom trajanju. Nasiljem se smatra udaranje, šamaranje, naguravanje, čupanje, oduzimanje stvari ili novca, izrugivanje zbog kojeg oblika različitosti, nazivanje pogrdnim imenima, isključivanje iz grupe i slični oblici ponašanja.
Jedan običan izlazak u grad, sve češće završi u novinama pod crnom kronikom. Mladi su sve češće nasilni prema svojim vršnjacima. Tučnjave, premlaćivanja između mladih, unatoč pojedinim sličnim tragičnim događajima s kobnim rezultatom, ipak se nastavljaju. Nasilje je nažalost sveprisutno među mladima, čak i djevojkama kojima inače međusobni fizički obračuni nisu karakteristično ponašanje. Žalosno je to što se događa i nitko ne smije samo stati i gledati kako val nasilnog ponašanja zahvaća našu djecu i mladež.




Vlada Republike Hrvatske predstavila je Program aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima za 2009. godinu.

Navedeni prijedlog dokumenta jest prethodnik Nacionalnog programa za mlade i Nacionalne strategije za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih 2009.-2012.g. Na njegovoj izradi i samoj sjednici predstavljanja, sudjelovali su gotovo svi predstavnici mjerodavnih institucija koji se bave tom tematikom na neki način.

Cilj Programa je prevencija nasilja među mladima, koja da bi bila učinkovita, zahtijeva svebuhvatnu suradnju i aktivnost svih uključenih, izravno ili neizravno, u rad s mladima.

Krajnji cilj Programa je pronaći razlog i uzroke nasilnog ponašanja među mladima i njegovo sprečavanje raznim preventivnim mjerama i aktivnostima na svim razinama.

U Programu su predviđene i izmjene niza zakona i podzakonskih akata koji bi trebali bolje regulirati to područje.

U Programu su pripremljene i razne prioritetne preventivne mjere čiji je cilje prevencija pojave novih slučajeva nasilja, edukacija stručnjaka koji rade s mladima, razvoj svijesti javnosti, roditelja i mladih o štetnosti nasilja među mladima te senzibiliziranje cjelokupne javnosti za problem nasilja među mladima.

Program sadrži i preporuke jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za osnivanje i rad savjeta mladih te Vijeća za prevenciju, koji bi koordinirali rad svih mjerodavnih institucija, te utjecali na djelovanje čimbenika koji pogoduju nastanku i razvoju kriminaliteta i nasilja.

Preporuke su upućene i medijima koji igraju važnu ulogu o razvoju djece svojim sadržajima, da te sadržaje prilagode i upućuju na prevenciju nasilja među mladima.

Obiteljski centri su jedni od važnih nositelja navedenog Programa u dijelu preventivnih mjera.
Djelatnost obiteljskih centara jest pružanje podrške i pomoći djeci, mladima i obitelji. Oni nose ulogu promicatelja kulture nenasilja među mladima, provoditelja preventivnih programa i aktivnosti usmjerenih prevenciji nasilja i podršci prilikom posljedica nasilja, te senzibiliziranja javnosti o problematici nasilja među mladima.

Kako bi taj rad bio što učinkovitiji, nužna je suradnja sa svim mjerodavnim insitucijama koje se bave mladima i prevencijom nasilja (policijskim postajama, odgojno-obrazovnim ustanovama, centrima za socijalnu skrb, predstavnicima civilnog društva).

Obiteljski centar Virovitičko-podravske županije će u skladu s Programom aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima za 2009. godinu Vlade Republike Hrvatske organizirati i provesti različite aktivnosti koje će biti usmjerene na utvrđivanju rizične skupine mladih, organiziranje radionice, okrugle stolove i programe usmjerene smanjenju nasilja među mladima te senzibiliziranje javnosti o provedbi sprječavanja nasilja među mladima.

Neke od aktivnosti su:


* izrada Analize stanja nasilja među mladima na području Virovitičko-podravske županije

* okrugli stol na temu: „Spriječimo nasilje među mladima“;

* radionice s mladima na temu Nenasilno rješavanje sukoba, a koje će obuhvatiti teme: Potrebe, Osjećaji, Tolerancija, Socijalne vještine, Stereotipi i predrasude i sl.; Radionice s mladima provodit će se u sklopu programa: Znati više!, Vrijeme za nas i Aktivni nenasilnici.

* radionice za roditelje djece rizičnog ponašanja : Kako prepoznati djetetove potrebe, Kako poboljšati komunikaciju s djetetom, Adolescencija – što ona nosi, Dogovaranje i pregovaranje i sl. Radionice s roditeljima provodit će se u sklopu programa Škola za roditelje i Grupa potpore roditelja djece s teškoćama u razvoju;

* uključivanje mladih u volontiranje u sklopu programa Moj prijatelj, Mogu za 5 i Tutorski centar, kao korisni način provođenja slobodnog vremena mladih;

* radionice za roditelje djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, kao i za braću i sestre djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom.

O svima aktivnostima detaljnije potražite na našoj stranici u najavama, vijestima, stručnim člancima i programskim aktivnostima, tokom godine.


Stopa kriminaliteta među mladima u Republici Hrvatskoj iznosi 20% i ispod je europskog prosjeka, ali razlog tomu je vjerojatno i to što se kod nas još uvijek svo nasilje ne prijavljuje, već samo teži slučajevi.



Post je objavljen 23.07.2009. u 13:00 sati.