Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

GAŠENJE POŽARA BEZ NANOŠENJA ŠTETE VODOM

KOPENHAGEN

Siemens je razvio metodu za brzo gašenje požara u zatvorenim prostorima koji nema nikakvih dugoročnih posljedica zbog korištenja vode za gašenje vatre. Sinorix H2O gasni sistem, dobitnik nagrade za inovacije u sigurnosti, instalira se u sisteme za gašenje požara gdje uz kombinaciju konvencionalnih agenasa za gašenje požara – vode i plina, formira „vodenu maglu“ koja efikasno hladi izvor vatre i istovremeno gasi požar. Ovo rješenje iz Siemensa je, nakon detaljnog testiranja, uspješno ugrađeno u Kraljevsku biblioteku u Kopengahenu, Danska.

Temperatura, kisik i zapaljivi materijali održavaju požar, i ukoliko jedna od ovih komponenti nedostaje, vatra se gasi (požarni trokut). Metode za gašenje požara zasnivaju se upravo na ovoj činjenici.Vatru je moguće ugasiti dovođenjem plinova poput ugljičnog dioksida, koji istiskuju kisik iz prostorije. Voda, odnosno kemijski agensi za gašenje požara omogućavaju hlađenje zapaljivih materijala. Međutim, obje ove metode imaju i svoje mane.

Zbog korištenja vode, sistemi za raspršivanje trajno oštećuju vrjedne predmete, kao što su knjige i elektronski uređaji. Isto tako, plin omogućava gašenje požara, ali bez hlađenja predmeta koji se mogu ponovo zapaliti čim se pojavi kisik.

Sinorix H20 plin kombinira prednosti obje navedene metode korištenjem dušika zajedno sa vodom na način koji omogućava formiranje „magle“ sačinjene od sitnih vodenih kapljica. Plin uzrokuje gašenje vatre, dok vlažni zrak omogućava brzo hlađenje cijele prostorije. Na predmetima se stvara izuzetno tanak vodeni film koji sprječava ponovno paljenje predmeta bez njihovog trajnog oštećenja, čak i kada su u pitanju dragocjene antikvarne knjige.

Požar se na taj način gasi mnogo brže nego u slučajevima korištenja plina ili sistema za raspršivanje. Ovaj sistem je najefikasniji kada je točno prilagođen objektu koji se štiti od požara, pa je stoga Siemens razvio sopstveni softver koji omogućava izračunavanje neophodnih optimizacija.

Međutim, efikasna zaštita od požara počinje ranim otkrivanjem i pouzdanim upozoravanjem na prisustvo vatre. Protupožarni alarmi koji pored razbuktalog požara mogu detektirati i početne stadije požara i tinjanje vatre, a ne aktiviraju se, na primjer, na rad aparata za zavarivanje, zasnovani su na sofisticiranim senzorima i algoritmima za analizu podataka. Podaci dobijeni iz svih protupožarnih alarma u zgradi usmjeravaju se prema centralnom sigurnosnom sistemu, koji u određenim uslovima automatski obavještava vatrogasnu službu. Personal magazin



Post je objavljen 21.07.2009. u 16:00 sati.