Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jedvagenij

Marketing

Požar...


Slika preuzeta sa dubrovacki.hr

Ovo je prvi veći šumski požar ove godine na dubrovačkom području. Zlobnici bi rekli: "Manje turista, manje požara", ali ovaj požar koji je planuo u selu Ljubač, koje se inače nalazi iznad mjesta Orašac i Zaton, ne spada u tu kategoriju. U tom selu, doduše, postoji jedno ili dva seoska gospodarstva koja se bave seoskim turizmom, ali mislim da za ovaj požar nisu odgovorni turisti. Nisu odgovorni ni naši dragi susjedi, koji nas znaju svako toliko "pozdraviti" tako da negdje s one strane granice prižežu malo niskog raslinja, pa što Bog i bura daju. Ne bih htio upirati prstom. ali Ljubač je poznat po tome da u prosjeku svake dvije godine tamo nešto gori, a u zadnjih deset godina je dvaput tamo gorjelo baš onako, svojski: 2001. i danas.

Naravno, ne radi se o tome da je u tom selu broj piromana iznadprosječan, nego će nakon požara biti puno bolja trava za ispašu stoke. Naravno, onaj tko je to upalio čekao je da zapuše bura, koja je u prvim satima od izbijanja požara onemogućavala kanadere da se uključe u gašenje, iako su kasnije ipak došli.

Ono što mene iznenađuje je da, iako jse radi o selu koje broji manje od sto ljudi, nitko ni za ovaj požar najvjerovatnije neće odgovarati. Kad bi se onome tko je ovo upalio naplatio izlazak pedeset ljudi, dvadeset vozila i dva kanadera, njemu se ni radi kakve ispaše ne bi isplatilo pripaliti požar.

Zadnjih godina požari su sve katastrofalniji. Najveću zaslugu za to ima sve manji broj stoke. Posebno se to odnosi na ovce, koje pasu travu skoro do same zemlje, te tako vrlo učinkovito onemogućuju širenje požara. Također, osim trave koju popase stoka, čitava su se polja kosila za sijeno, što sada nije slučaj. Glavni razlog je odlazak mladog stanovništva sa sela , a starci koji ostaju nisu se sposobni brinuti o većem broju stoke.

Požar koji je 2000. godine zadesio dubrovačko primorje, i u kojem je izgorilo više od devet tisuća hektara, proširio se brzo i nezaustavljivo upravo zahvaljujući suhoj travi, koja je gorjela kao da je polivena benzinom. No taj požar je jedan od onih koji su nam došli preko granice, za razliku od današnjeg, za kojeg ne možemo optužiti ni Srbe, ni Talijane, ni munje ni gromove, već naše lokalne ljude, koji, gonjeni mizernom materijalnom računicom pripale malo, da se "omladi".

Post je objavljen 19.07.2009. u 19:52 sati.