Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

GASILCI DOMŽALA i LENDAVE POSJETILI KOPRIVNICU I KALINOVAC

KOPRIVNICA

Jučerašnji boravak u Hrvatskoj, započet razgovorima s koprivničkim gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem, predstavnici slovenskih Domžala predvođeni gradonačelnikom Antonom Dragarom i čelnicima tamošnje Gasilske zveze, završili su na đurđevačkom području. Točnije, posjetili su zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Đurđevca Marijana Kicivoja i svoje prijatelje vatrogasace Kalinovca. Počasni predsjednik domžalske Vatrogasne zajednice Marijan Slatnar je naglasio da suradnja s vatrogascima tog područja prigodničarski traje od 70-tih godina, a odnedavno i sasvim konkretno, preko tehničkog opremanja, te da će biti svakako nastavljena. Potvrdio je to i kalinovački načelnik Branko Sobota, te predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Ivan Golubić. Kalinovački su domaćini svojim slovenskim gostima iz Domžala i Lendave pokazali i dio đurđevačkih, odnosno kalinovačkih turističkih posebnosti.

Odnosi Koprivnice i Domžala tijekom nekoliko godina gotovo su potpuno zamrli, a na životu su ih održali jedino vatrogasci koji su sve vrijeme, usprkos kriznim razdobljima kroz koja su prošle dvije države, njegovali prijateljstvo.

Za razliku od prijašnjih uglavnom protokolarnih i sportsko-kulturnih susreta, dva će grada udružiti znanja i snage te od fondova Europske unije tražiti novac za programe prekogranične suradnje. Dogovorili su to tijekom koprivničkog susreta gradonačelnici Zvonimir Mršić i slovenski mu kolega Anton Dragar. Predstavnici gradova susrest će se već u rujnu kako bi se upoznali i osmislili projekte, najavio je gost iz Domžala.

- Mislim da smo skoro identični gradovi, mnogo stvari radimo mi i vi bez da bi se dogovorili, mnogo nekih novih dobrih stvari za građane pokušavamo mi i vi, dakle, nema tu problema, Ja mislim da ćemo naći pravi jezik i naći neke pare iz Europe da im počupamo, rekao je Dragar.

Domžale su peta po razvijenosti općina u Sloveniji. Imaju proračun od 25 milijuna eura te veliko iskustvo u pisanju programa i prijavljivanju na natječaje za europske potpore. Svojim su znanjima spremni pomoći i prijateljskoj Koprivnici, čiji razvoj pomno prate.

Boravak u Hrvatskoj, započet razgovorima s koprivničkim gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem, predstavnici slovenskih Domžala predvođeni gradonačelnikom Antonom Dragarom i čelnicima tamošnje Gasilske zveze, završili su na đurđevačkom području. Točnije, posjetili su zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Đurđevca Marijana Kicivoja i svoje prijatelje vatrogasace Kalinovca.

Počasni predsjednik domžalske Vatrogasne zajednice Marijan Slatnar je naglasio da suradnja s vatrogascima tog područja prigodničarski traje od 70-tih godina, a odnedavno i sasvim konkretno, preko tehničkog opremanja, te da će biti svakako nastavljena. Potvrdio je to i kalinovački načelnik Branko Sobota, te predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Ivan Golubić. Kalinovački su domaćini svojim slovenskim gostima iz Domžala i Lendave pokazali i dio đurđevačkih, odnosno kalinovačkih turističkih posebnosti. vatrogasac.net


Post je objavljen 18.07.2009. u 08:07 sati.