Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/junac

Marketing

Kakva korist od Bolta?

Gledao sam sad atletiku. Usain Bolt zvijezda večeri (danas je 9.79 otrčao). Nije mi jasno to stalno veličanje „najbržeg čovjeka na svijetu“. Kaj im to znači? Najbrže pretrči 100 metara...i kaj sad? Zašto je to važnije i spektakularnije od čovjeka koji može skočiti najviše na svijetu?

Kaj sad on kao najbrži čovjek može napraviti? Kakve on koristi od toga ima? Praktična primjena discipline 100m je nikakva.

Mislim da je to čak zadnja ateltska disciplina koja bi se morala veličati.

Skok u vis je puno korisniji. Kradeš susjedu trešnje, skužiš da je ipak doma, izlazi iz kuće, a ti tri koraka i elegantno se izviješ preko 1.60m visokog plota.
Skok s motkom je kao idealan za bijeg iz zatvora. To ste u Golom pištolju zorno mogli vidjeti.
Skok u dalj kad ne smiješ staroj pogazit cvijeće, a gredica 4 metra široka. Ili troskok kad moraš lokve vode preskakati nakon što je padala kiša.

Što se trčanja tiče, 200m nije ništa korisnije od 100. To mogu i prehodati. Daj otrči par kilometara! To već ima smisla. Pogotovo one trke sa vodenom preprekom (3000m). Kad pobjegneš iz zatvora pa moraš trčati šumama i livadama, preko srušenih debla, graba i potoka...

Sa 100 metara nemreš niš. Ko ni s dvjesto kad puška ima domet bar 300 metara. A još trčiš i pravocrtno pa si lakša meta. Trči u cik cak ak si frajer.

Sprinterske discipline mogu biti korisne jedino pri pljački banke kad moraš do kombija trčat s vrećama novca. Ili kad bakici ukradu torbicu na ulici pa treba uhvatit lopova. Al i to je teško jer na ulici uvijek ima ljudi, stalno ih moraš zaobilazit. Vidite, cik-cak sprint bi bio rješenje.

„Najbrži čovjek na svijetu“... glupost. Ne bi ni u Münchausenovu družinu upao. Njemu je trebao netko tko će otrčat od Beča do Carigrada i vratit se do ručka. A ne netko tko će mu do dućana po mlijeko skočit. A i to mu moraš najavit 2 sata prije dok se gospodin stigne zagrijat, istegnut, fizioterapet ga izmasirat...
Da se mene pita radije bih Sanyju Richards izabrao. 400 metara je taman od mene do dućana i nazad, a možeš i ukrug trčat da se ne vraćaš istim putem.


Post je objavljen 18.07.2009. u 00:11 sati.