Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI BEZ DOVOLJNO LJUDI I PRAVE OPREME

PANČEVO

Kikinda, Inđija, Pančevo - Iako je vrijeme žetve, vatrogasna društva u Kikindi, Inđiji i Pančevu nemaju velike probleme sa požarima na njivama. U Kikindi ratari rijetko pale strnjike, u Inđiji su kombajni ispravni pa ne dolazi do iskrenja, a u Pančevu je ove godine bilo malo požara, između ostalog, i zbog kišne sezone.

Najveći problem većine vatrogasnih društva je nedostatak opreme za gašenje požara i spašavanje na visokim zgradama. Problem je zastarjela oprema, ali i nedostatak ljudi. U Kikindi i Pančevu manjak u ljudstvu nadoknađuju većim angažiranjem postojećih kadrova i hrabrim srcima.

U bataljonu Policijske uprave u Kikindi nemaju vozilo za intervencije na visokim zgradama. Mogu ga pozajmiti od kolega u Senti, a da bi ono stiglo u Kikindu, potrebno je najmanje 40 minuta.

- Nadamo se da ćemo platformu za gašenje i spašavanje na visokim objektima dobiti od Europske unije. Sa rumunskom općinom Žombolj smo konkurirali za jedno ovakvo vozilo - kaže Dragan Berić, načelnik Odjeljenja za izvanredne situacije u Kikindi.Vozila koje koriste vatrogasci u Kikindi stara su više od 30 godine pa je njihovo održavanje skupo. Sva su ispravna i na teren izlaze za pet do sedam minuta.

- Veliki problem je nedostatak vatrogasaca. U šest općina Sjeverno banatskog okruga ima svega 66 vatrogasaca, a sistematizacijom je predviđeno 115 - kaže Berić.Zahvaljujući poklonu iz Engleske Dobrovoljno vatrogasno društvo Inđije ima dovoljno opremljenih vozila, a proizvedena su 2000. godine.Vatrogascima u inđijskoj općini najviše problema imaju sa vikendašima na Dunavu. U ljetnjim mjesecima oni naprave 40 požara mjesečno u naseljima Beška, Krčedin, Slankamen i Slankamenački vinogradi.

Vatrogasci u Pančevu prošle godine dobili su nekoliko suvremenih vozila, ali je prosjek starosti 20 godina. Za 30 posto paljevina uzrok su loše instalacije i osigurači sa licnama. Vatrogasnoj brigadi u Pančevu nedostaje još jedna suvremena cisterna i pumpe. Problem je i što Pančevo ima samo 62, a potrebno najmanje 83 vatrogasca. Blic


Post je objavljen 17.07.2009. u 14:51 sati.