Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

43. međunarodna smotra folklora

ZAGREB - Od srijede, 15. srpnja do nedjelje, 19. srpnja Smotra će priredbama i radionicama ispuniti zagrebačke pozornice plesnim i glazbenim ritmovima naroda Europe, Azije i Afrike.

Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine, a nastavlja tradiciju smotri hrvatske seljačke kulture započetu davnih 1930-ih godina. Smotra predstavlja i promiče tradicijsku kulturnu baštinu svih svojih sudionika te potiče međukulturne i međuetničke komunikacije u Europi, ali i s drugim kontinentima. Ove se godine održava 43. međunarodna smotra folklora. U okviru programa Smotre dvije su priredbe posvećene odabranim temama: folkloru Istre te kolu kao univerzalnom plesnom obliku koji povezuje domaće i strane sudionike.

Priredbe će se održavati na Trgu bana Jelačića (svakodnevno u 10 i 20 sati), na ljetnoj pozornici Gradec (od četvrtka do nedjelje u 21 sat) i u crkvi sv. Katarine (nedjelja u 19.30 sati), a radionice u Zagrebačkom kazalištu lutaka i Gornjogradskoj gimnaziji.

Sudionici Smotre nastupit će i na Ljetu u gradu u Vrbovcu (17. srpnja), 14. žetvenim svečanostima u Zaprešiću (18. srpnja), Šimunskim cajtima u Markuševcu (17-19. srpnja), Križevačkim ljetnim večerima (19. srpnja) te Danima Vladka Mačeka u Jastrebarskom (19. srpnja).

Na Smotri će sudjelovati: 22 folklorne skupine odnosno izvođači pojedinci, 11 inozemnih folklornih skupina (Alžir, Bugarska, Crna Gora, Indonezija, Irska, Japan, Mađarska, Makedonija, Portugal, Velika Britanija, Zambija).

Iz programa:
- LIVERPOOL YOUNGSTERS, Zambija (15.7., Trg bana Jelačića, 20 sati)
- ETNO ISTRA koncert (16.7., Gradec, 21 sat)
- KOLO, svečana priredba (17.7. 2008, Gradec, 21 sat)
- ISTARSKA GLAZBENA I PLESNA BAŠTINA (19.7. 2008. Gradec, 21 sat)

U sklopu Smotre bit će održana promocija CD-a: Pismu novu sad pivajmo! (Etnografski muzej Zagreb, 15.7. u 12 sati).

Ljubitelji etno glazbe moći će i ove godine aktivno sudjelovati na radionicama:
- Međunarodna plesna radionica voditelja Francisa Feyblija,
- Međunarodna radionica irskog plesa voditelja Lole Robinsona i Brú na Bóinnea
- Radionica istarske glazbe voditelja Noela Šurana i Vlade Benussija
- Radionica istarskih glazbala voditelja Zorana Karlića i Jakova Miletića

Ulaz na priredbe je slobodan s izuzetkom koncerta Etno Istra (cijena ulaznice 50 kn). Ulaznice su u pretprodaji u Turističkom informativnom centru (Trg bana Jelačića 11). Ulaz na sve radionice je slobodan.


Točan raspored priredbi na stranici: www.msf.hr


Jutarnji LIST

Post je objavljen 14.07.2009. u 10:42 sati.