Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matejuska

Marketing

Rebalans rebalansovog rebalansa by Mare zvana Kemija

Ovi naši političari su skroz fini i, božemiprosti, pošteni judi i ja in uglavnon neman šta zamirit, jedino možda to šta su zaboravili učit od „malog“ čovika. Naš mali čovik, živeći na ovomen brdovitom Balkanu, naučija je preživit sve i svašta, i na sve moguće načine.

Gledan bidnu našu premijerku kako se muči sa rebalanson državnoga proračuna, a da je bila pametna i malo osluškivala kako to narod radi, mogla je već sve sredit i lipo prst u uvo barenko do Nove Godine.

Kako znan da Jadre ima puno posla i prikoviše obaveza, nije mi bilo lino namisto nje malo oslušnit iskustva i glas naroda .

U svakon poštenon ‘rvackom domaćinstvu, a pogotovo splickom, uvik je zapovida muški, a ostali su slušali. Glava kuće bi dobila plaću, i rekla:

- Ženo, evo ti ijadu kuna za režije, ijadu za poplaćat kredite, ijadu za dici kupit štagod robe i patika, pesto tebi za frizuru i za lijekove onoj rospiji od tvoje matere, a ostatak meni za moje gušte.

Kako on to podili, a žena razdili, svi mirni i zadovojni. Međutin vrimena su se prominila, i naše muške glave kuće uglavnon više ne primaju plaće nego naknade sa zavoda za zapošljavanje jerbo su skoro svi na nekome ka Čekanju. Šta čekaju, to samo Bog dragi zna, i ja sad ne bi tila u detaje okolo toga, da ne opteretin premijerku sa stvarima o kojima ona ionako ništa ne zna.

Lako je bilo dilit kune i plaćat račune dok si ima s čim, ali sad više nemaš s čim, pa su muški digli ruke a žene su priuzele financijski dil kućanskih aktivnosti.

Slušala san svoje suside na zidiću isprid kuće dok su izlagale svoje metode rabalansa, pa ću van ka rezime citirat jednu šta je zovu „Mare Kemija“.

-Lipe moje, kad moj čovik dobije ono jada sa zavoda, (a da radi i plaća mu ne bi bila veća), ja najprvo sidnen i napišen listu prioriteta. Lista prioriteta, oliti lista “Iz šupjega u prazno”, ka šta joj i samo ime kaže, navodi po važnosti sve obaveze koje triba platit a dile se na sljedeće:

- Samo hitne
- Malo više hitne
- Masu hitne
- Hitne za popizdit
- Više nije hitno, isključilo nam.

Među stvari koje triba odmanama platit spadaju daklem računi “Hitni za popizdit”. To su računi kojiman plaćaš sve ono šta ti moredu isključit, naprimjer struju i vodu. Telefone i mobitele držin u grupi „Samo hitno“, njih ti more isključit ali bez njih i moreš.
Kad platiš struju i vodu, ondak prilaziš na grupu „Masu hitno“. To su ti računi od banaka, tojest krediti. Sa bankama se, to svi znamo, nije zajebavat.

Ako imaš kredite na dvi ili više banaka ka i svaki normalni Hrvat, onda plaćaš ratu najprije onoj banci šta te već počela ganjat. Dobra stvar cile situacije je šta ti banka više ne more leć na plaću, jer plaće ionako više nemaš. Loša stvar je to šta banku ne moreš tako lako zbunit, pa ti ona onda šalje razne tužbe.
Tu ti je jedino rješenje- tužbon na tužbu. Nema veze šta je banci jasno da je ti zajebavaš, ali kako ona tebi klepi tužbu, tako ti klepiš tužbu njoj, a pošto naša pravna država funkcijonira, banka ti ne more ništa doklem ti nju tužiš. Tojest, more, ali vako malo dobiješ na vrimenu.

Dok se ti naganjaš sa bankon koja te je tužila, na drugoj banci si već u nedozvoljenome minusu. E, zato imaš treću banku. Na njoj otvoriš tekući račun i na njega uplaćuješ plaću svome sinu koji je nezaposlen, a fiktivno će ga zaposlit neki rođak šta ima neki svoj dučanćić. On ga zaposli, ti mu uplatiš plaću, čim ta plaća legne na njegov tekući on je diže i opet vraća tebi.

Sad se vi pitate šta mu uplaćuješ plaću kad je on nosi opet tebi? Pa zato, budale, da bi van sin bija kreditno sposoban! I ne samo da je posta kreditno sposoban, nego sad i on ima pravo na dozvoljeni minus. Čin mu ga odobre, podigneš cili taj iznos i trčiš u onu banku na kojoj si u crveno. Tamo uplatiš taman koliko ti triba da ne budeš u nedozvoljenome minusu, i još ti i ostane!

Poslin grupe „Masu hitno“ ideš na grupu „Malo više hitno“. Tu spada prehrana i dičje knjige za školu. Ova stavka je isto puno...fleksibilna i s vrimenom naučite kako napravit rebalans rebalansa i obaveze iz te grupe pribacit u grupu „Samo hitno“.

U grupi „Samo hitno“ se nalaze higijenske potrepštine, pokloni za rođendane, te odjeća i obuća. Nakon malo vrimena, svaka iti malo spretnija domaćica, svati da čovik bez većine stvari u toj grupi može lipo živit i preživit, pa se njena lista prioriteta, još jednin rebalanson, more značajno smanjit i na kraju, ka i ja, prava profesionalka u rebalansu kućnoga budžeta more svoju listu svest na jednu jedinu stavku, a to je ona „Hitno za popizdit“.

Time život postaje puno lakši i jeftiniji, a obaveze iz te stavke ionako plaćaš pribacivanjen dozvoljenih minusa sa jedne na drugu i sa druge na treću banku, dok moreš. Kad više ne moreš, e, tu imaš asa iz rukava! Sićate se onoga kreditno sposobnoga nezaposlenoga sina? Kad voda dođe do grla, on diže kredit, i to na način da sa tin krediton zatvori sve ostale kredite, i onda morete opeta sve isponova! Dokle? E, to pitajte Jadranku!

p.s. danas je sv. Marčelina :)





Post je objavljen 17.07.2009. u 01:40 sati.