Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Scheffer u BiH

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer potvrdio je u četvrtak punu spremnost Alijanse da pomogne Bosni i Hercegovini u približavanju euroatlantskim strukturama no istodobno je pozvao bosanskohercegovačke političare da brže i odlučnije provode nužne reforme, uključujući i ustavne promjene.



"Politički kriteriji koje BiH treba ispuniti su za NATO isti kao i za druge članice međunarodne zajednice", kazao je De Hoop Scheffer u Sarajevu gdje je imao oproštajni susret s najvišim dužnosnicima BiH uoči njegova odlaska s dužnosti glavnog tajnika NATO-a. De Hoop Scheffer kazao je kako su u tom kontekstu ustavne reforme u BiH veoma bitne dodajući kako se nada brzom uspjehu reformskog procesa.

"Saveznici u NATO-u pružit će BiH svu nužnu pomoć", istaknuo je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza. De Hoop Scheffer je ocijenio kako je ne samo za BiH nego za cijelu regiju članstvo u euroatlanstkim integracijama jedini put koji osigurava trajnu stabilnost.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić potvrdio je kako je punopravno članstvo u NATO-u među najvažnijim vanjskopolitičkim prioritetima za njegovu zemlju.

"Nadam se da će BiH što prije dobiti status punopravnog člana", izjavio je Silajdžić no ni on niti De Hoop Scheffer nisu naznačili kada bi se to moglo dogoditi. Predsjedništvo BiH donijelo je odluku da do kraja ove godine podnese zahtjev za odobravanje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Post je objavljen 16.07.2009. u 14:16 sati.