Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nksolin

Marketing

Prva liga sa 16, a Druga sa samo 13 klubova!

Iduće sezone Prva će liga imati 16, a Druga - 13 klubova! Tako je odlučio Izvršni odbor HNS-a odbacivši prijedlog Natjecateljske komisije o 18 klubova u Drugoj HNL.

Od dvije lakrdijaške opcije Izvršni se odbor priklonio - regularnijoj.

Zapravo je razmišljanje članova Izvršnog odbora kanalizirala UEFA svojim dopisom koji se pojavio neposredno uoči održavanja sjednice u Rusanovoj 13 (u HNS-u su ga željno iščekivali desetak dana).

- Nije bilo obračuna kod OK Corrala kako su neki mediji najavljivali. Vjerojatno ima razočaranih, ali odluku o 13 klubova u drugom stupnju donijeli smo konsenzusom. UEFA nam nije ništa nametala već samo sugerirala nekoliko opcija kroz poštivanje načela zakonitosti i ispunjenje dvaju uvjeta, sportskog plasmana i dobivanje licence - ističe dopredsjednik Saveza Ivan Brleković.

U sezoni 2009/10. u Drugoj HNL natjecateljski će dakle participirati (dvokružnim sustavom od 22. kolovoza) Split, Rudeš, Mosor, Lučko, Solin, Moslavina, Imotski, Segesta, Junak, Vinogradar, Suhopolje, Hrvatski dragovoljac i Pomorac.

- Žao nam je Velike Gorice, šestog grada u Hrvatskoj, također i Vukovara i Novalje, ali nismo željeli odstupati od propisa. UEFA nam je ponudila alternative. Mogli smo vratiti u postupak pet klubova koji su izborili licencu, ali su zbog financijskih problema odustali.

- O varijanti s 18 klubova UEFA se odredila s velikom rezervom. Zbog financijskog utega, ali i procedure (trebalo bi sazvati Skupštinu HNS-a).

Postojala je i mogućnost uvođenja izvanrednog postupka licenciranja, ali ljudi u Nyonu takvo što su ocijenili nekorektnim i nepoštenim. Svjesni smo da je situacija apsurdna, jer imamo Prvu HNL sa 16, a Drugu s 13 klubova, ali držimo ovo najpravičnijim rješenjem.

U ponedjeljak se u Kući hrvatskog nogometa prvi put sastaje od Izvršnog odbora delegirana komisija (Marković, Brleković, Srebrić, Fiorentini, Grgić, Mamić, Vučemilović, Markulin) zadužena za analizu stanja u hrvatskom nogometu.

- Mi bismo između ostaloga trebali napraviti komparativni prikaz naše situacije s drugim sličnim europskim zemljama i ligama te kreirati konkretne prijedloge. Tada ćemo znati ima li 'liga 16’ perspektivu ili nema - zaključuje Brleković.
S obzirom na sastav 'odabranih’, ukidanje lige sa 16 klubova doimlje se sigurnom okladom.

Preuzeto sa Slobodne Dalmacije

Post je objavljen 15.07.2009. u 23:21 sati.