Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Solana u posjetu Prištini

Visoki predstavnik Europske Unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u utorak, tijekom posjeta Prištini, da Kosovo ne može biti obuhvaćeno liberalizacijom viznog režima sve dok ne ispuni tehničke uvjete koje Unija zahtjeva.



"Liberalizacija viza je proces koji sadrži tehničke a ne političke elemente, stoga se samo oni koji ispune uvjete mogu naći na listi za ukidanje viza", rekao je Solana nakon sastanka sa predsjednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdijuom i Hashimom Thaqijem. Poručivši da kosovske institucije trebaju nastaviti raditi na razvoju zemlje, visoki predstavnik EU dodao je da Kosovo, Albanija i Bosna i Hercegovina trebaju ispuniti standarde za proces ukidanja viza. Solana je istaknuo da to podrazumijeva kontrolu državnih granica i druga pitanja koja se tiču graničnih prijelaza, kao i putovnice rađene po europskim standardima, prenose kosovski mediji. On je dodao kako je kontrola granica i izrada putovnica dužnost kosovske vlade i da to neće činiti Eulex, te da je za one koji žele liberalizaciju viznog režima važno da imaju kapacitete za to, sukladno uvjetima EU. Osvrnuvši se na ekonomsku krizu, on je poručio da Kosovo ima pomoć posredstvom misije Eulexa i drugih europskih institucija, te da na tu pomoć i dalje može računati.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju izrazio je uvjerenost u europsku budućnost Kosova, te naveo položaj i prava manjina kao najznačajnije unutarnje pitanje. Dodavši kako će Kosovo nastaviti razvijati dobre odnose sa regijom i EU, Sejdiju je kazao kako je uvjeren da Kosovo neće biti ostavljeno izvan euroatlantskih procesa.

Premijer Kosova Hashim Thaqi rekao je da je budućnost Kosova kao članice NATO-a sigurna, ocjenivši veoma pozitivnim dostignuća Kosova u proteklih godinu dana u oblasti izgradnje demokratskih institucija te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Tijekom boravka u Prištini Solana se susreo i sa šefom misije Eulex Yvesom de Kermabonom i voditeljem međunarodne civilne misije i izaslanikom EU-a na Kosovu Pieterom Feithom, sa kojima je posjetio sjedište misije Eulex u Prištini, gdje se obratio njezinim službenicima.

Posjet regiji Solana je započeo u ponedjeljak u Beogradu, a potom nastavio u Skoplju i Prištini, dok bi, po najavama, u srijedu trebao posjetiti Crnu Goru.

Post je objavljen 15.07.2009. u 14:28 sati.