Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Ljudmila Ulicka: "Sonječka i druge priče"

Za Ljudmilu Ulicku sam čula na portalu www.knjizevnost.org od jedne forumašice koja se oduševila šarolikim (ženskim) likovima koje je u svojim pričama kreirala i predstavila ova suvremena ruska autorica.

Ljudmilu Ulicku, kaže u bilješci na koricama «Sonječke» uredništvo Sysprinta, podjednako voli publika i kritika. Radi se o atipičnoj biografiji, naime – Ljudmila Ulicka je diplomirala biologiju i radila je kao genetičarka, a pisanju se posvetila tek krajem osamdesetih godina. Posljednju rečenicu ovog kratkog predstavljanja na koricama knjige citiram u cijelosti:

«Unatoč pripovjedačkoj preciznosti u predočavanju slatko – gorkih situacija, Ulicka za sebe kaže da ne konstruira nego diše sa svojim protagonistima; doista ćemo teško naći autora koji je više od nje posvećen vlastitim likovima i tankoćutnije zadire u zakutke ljudske duše.»
(sama to ne bih bolje rekla, doista).

Ova je zbirka (izdana kod Sysprinta u Biblioteci Karizma) sastavljena od tek šest priča koje većinom nose ruska ženska imena: «Sonječka», «Bronjka», «Torbarica Genele», «Buharina kći», «Ljaljin dom» i «Gulja». Zajednička tema, prema mom osobnom dojmu (ovog se časa dižem od čitanja te zbirke i priznajem da pišem prije nego što su mi se dojmovi sasvim sredili) je specifičnost ženskog (ženskih) starenja. Sve priče prate ove ni po čemu iznimne žene od njihove mladosti pa do gubitka vitalnosti, zdravlja i volje za aktivnim životom. Ipak, Ljudmila Ulicka je odlučila da biografije tih (još jednom ponavljam: ni po čemu iznimnih) žena valja zabilježiti jer su, kako kaže i bilješka koju sam citirala na početku, tajne ljudske (ženske) duše ono što te žene razlikuje od svih ostalih ljudi. Nisu to dobre žene, neke od njih nisu niti sasvim moralne, iako je, recimo, Sonječka u najvećoj mjeri pasivni promatrač. Ipak, priča o Bronjki će mi se najviše urezati u sjećanje zbog početne misterije koju donosi.

Preporuka za čitanje: žensko štivo, lirski i introspektivno nastrojeno. Čitajte kad vam budu trebali odgovori na neka krucijalna pitanja.

Post je objavljen 21.07.2009. u 13:33 sati.