Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Telefonska arheologija (2): Zagrebački telefonski prsten

O ovome o čemu ću vam pričati u ovom postu sam već pisao u komentarima jednome drugome postu ... no, slučajni pronalazak jednog rijetkog artefakta ponukao me je da se ponovo dotaknem ove teme!

Naime, prolazeći ulicom Polanjščak u Lukšićima (istom onom u kojoj sam zabilježio gablec na baušteli iz prethodnog posta) zamijetio sam napušteni telefonski stup ... i po broju izolatora (nosača žica) primjetio sam da je to stup koji je pripadao telefonskom prstenu koji je nekad okruživao Zagreb!

U 60-tima i 70-tima, u doba kad nije bilo mobitela niti svjetlovoda, a podzemni telefonski kabeli su još bili rijetkost, većina telefonskih vodova je išla po zraku, upravo na ovakvim stupovima kao što je ovaj na slici. A sjevernim dijelom grada, od Markuševca preko Remeta, Šestina, Lukšića i tko zna kud još, s brijega na brijeg, vodila je jedna od tih telefonskih linija. O njoj znam samo ono što mi je nekoć davno rekao moj tata, a to je da je ta linija rezervirana za slučaj nekakve opasnosti i da se njome služe vojska i policija. Da li je to zaista tako bilo - pojma nemam, nikad nisam čuo ništa više o tome ... ako vi što znate o njoj, javite mi, molim!

(a zašto je taj stup tolika atrakcija, pitate se vi? Zato jer su svi ostali stupovi izvađeni krajem 80-tih i početkom 90-tih, poznato mi je to iz Dotrščinske šume uz koju sam tad živio i kroz koju je nekad prolazila ta linija ... sada je kroz šumu ostao samo koridor linije bez drveća koje malo pomalo zarasta i tu čistinu.)


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Kao dodatak ovom telefonskom postu dajem vam još dvije fotke iz Adžijine ulice (snimljene pored onog uvenog natpisa "ubila ga-raža"!), tu se na telefonskom stupu na crnoj metalnoj pločici vide ostaci broja stupa - nekad je svaki telefonski stup imao ovakav broj!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Post je objavljen 14.07.2009. u 10:22 sati.