Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nihonkichigai

Marketing

Izložba japanske umjetnice Yukako Ando


Image Hosted by ImageShack.us


Izložba "between YOU & ME", japanske umjetnice Yukako Ando koja živi i radi u Düsseldorfu, otvorena je od ponedjeljka, 29. lipnja, u Galeriji AŽ, Atelieri Žitnjak, Zagreb. Izložba je realizirana u okviru Programa međunarodne umjetničke razmjene Zagreb - Düsseldorf (Eurocities - razmjena umjetnika ), započetog 2007., a traje do 29. srpnja.

'Neki tvrde da su njezini tekstovi kaotični, poetični ili nejasni. Drugi smatraju da njezine akcije imaju jake društvene konotacije, da se, na području estetike, bavi društveno angažiranim radom. Neki, naprotiv, tvrde da je nemoguće izlagati nešto više od sebe - umjetnik kao osoba koja samu sebe izlaže, samopromotor, kao neka vrsta pozitivnog egzibicionizma.

Sve navedeno može biti točno. Umjetnost Yukako Ando jest egocentrična, u prvom licu, pa ipak sadrži pomalo od svega. Ona nikada nije ravnodušna. Uvijek je angažirana. 'Kako bi izgledalo da je svijet poput slikarske fantazije? Tada bi slikali još naglašenijim koloritom, još ljepše! U teoriji je to možda moguće, ali.... ?!?!'

Ova rečenica preuzeta iz njezinog najnovijeg projekta: 'Unutar zidina', sažima umjetničin rad. Kako bi bilo da je svijet poput fantazije slika, da je svijet usklađena slikarska fantazija? Njezin doprinos vizualnoj umjetnosti upravo je u konfliktu utopije, samospoznaje i realnosti.

U radu 'Brain-child Pot' umjetnica pripravlja teoretski recept za život, plat du jour koji bi trebao biti izvrsno pripremljen. Kuhajući, svakim danom, ona traga za boljim okusom. Za nju, ta je kuhinja stvarna, sastojci se nalaze unutar nje same, pa ipak još uvijek ne želi završiti obrok. Kuhinjske su potrepštine u potpunom neredu. Kao umjetnica i kao kuharica Yukako Ando žonglira.

Jaka društvena angažiranost vidljiva je i u ovom radu. Postavljajući modele, happeninge i performanse Yukako Ando ne bavi se znanstvenim istraživanjem nego estetskim angažmanom. Tim akcijama, bile one dio video radova ili instalacija, umjetnica balansira između ozbiljnosti i veselja, između bespomoćnosti i izvrsnosti. I uvijek mijenja naš pogled na svakodnevicu. Osjećaji gledatelja postaju sastavni dio rada. Na neizreciv način, gledatelj postaje sudionik.' Dieter Ronte, iz kataloga 'Chilufim', 2002/03



Post je objavljen 14.07.2009. u 00:07 sati.