Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/huc

Marketing

NAJDRAZA IGRA

Danas sam osmislio novu igru: sjeo sam u brod, dosao na azijsku stranu grada, popio pivo, vratio se natrag na europsku stranu, popio pivo, sjeo na brod, dosao na azijsku stranu... Igra je bila jeftina i potrajala je citav dan.

Mora da me je brodsko ljuljuskanje podsvjesno podsjecalo na zipku i vremena kada su stvari jos bile ok, lisene silnog razocarenja i gorcine, jer sam se prvi put nakon spektakularnog skoka kroz prozor i odlaska kao pod uzbunom osjetio donekle - oterecenim.

Kada je brod treci put pristao na azijsku stranu, napokon sam ih ugledao: Dinkove kurve – Ukrajinke. Prehodavsi do sada gotovo citav grad uzduz i poprijeko, i ne nasavsi ih, pitao sam se gdje su se skrile te tuzne djeve Kapetana Zemana.

Ovih pet, ocigledno tek pristiglih ukrajinskih gracija (posto su na ramenima nosile teske torbe, a u rukama pokoji kovcezic) bilo je daleko od bilo kakvog ocaja ili utucenost. Krocile su suvereno, odlucnim korakom, polugole, napadno odjevene, glasno pricajuci, drsko se smijuci, svjesne svoje ljepote, svjesne svoje provokativnosti i zapravo u citavom njihovom drzanju bilo je prilicno prkosa spram islama, spram tih obrezanih muskarca, spram tih bojazljivih, potlacenih, zakrabuljenih zena, spram citavog tog sjebanog svijeta...

Odlucio sam ih sljediti. Pitale su za neki kafic. Nasle su kafic. Sjele su i cekale. I ja sam sjeo i cekao. Onda je dosao taj badza i odveo ih, a ja sam ostao i narucio slijedece pivo.

Appendix



Bilo je rano, svjeze jutro. Imala je poslovni sastanak u centru grada u 9h i sasvim dovoljno vremena da u miru popije kavu.
Sjela je u kafic na obali, narucila tursku te se zagledala na pucinu.
Bio je to treci put otkako je dosla u Istanbul raditi. Sada je vec bila profesionalka, u svakom smislu, i pomagala je onima koje idu prvi put prevladati nelagodu i strah.
Sa desne strane postarija zena, cvjecarica, podizala je stand.
Cvijece.
Tako bi voljela da ima nekog tko bi joj sada kupio buket, ma strucak, ruzu jednu. To se nije dogodilo vec stoljecima. Da, bas stoljecima. Zadnji put za njezin trinaesti rodjendan kada joj je taj deckic iz skole – kako li se ono zvao, Bogdan, ah da, Bogdaniska – poklonio buket poljskog cvijeca koji je sam nabrao. Kako li ga je tada ismijala, kako mu se narugala, kako li je samo bila oholo posprdljiva. Smatrala je da zavredjuje vise, uvijek je smatrala da zavredjuje vise, a vidi je sada: samohrana majka troje djece sa tri razlicita muskarca, prostitutka koja opsluzuje Turke, Kurde, Amere, Ruse... sve redom... svjetska zena nema sta...
But that's life, pomisli, I tell ya, as funny as it may seem...
Ustala je, platila kavu i prisla cvjecarici. Pokusala joj je objasniti kakav buket zeli, ali ju stara zena nije razumjela te ga one pocese zajedno slagati. Slagale su pazljivo i dugo. Na kraju je to ispao vrlo lijep i vrlo povoljan buket - bas kao i ona.
Pozurila je uhvatiti brod.
Sjevsi na gornju palubu, zarila je nos u cvijece i odsutno promatrala crnu vodu pod sobom pjevuseci:


That's life
I tell ya, I can't deny it,
I thought of quitting baby,
But my heart just ain't gonna buy it.
And if I didn't think it was worth one single try,
I'd jump right on a big bird and then I'd fly



Aj, sad svi, i ruke gore... opsa-sa...







Post je objavljen 13.07.2009. u 20:57 sati.