Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Muriel Spark: «Dodatno školovanje»

Neki su čitatelji pedantni i shvaćaju svoje čitateljsko poslanje jednako bitnim kao što i pisci shvaćaju svoje spisateljsko. Stoga se proučavanja određenog pisca laćaju s osjećajem reda i discipline, pa ga proučavaju prema nekakvom ključu: po fazama, po redoslijedu izdavanja romana, po sadržajima koji su spomenutog pisca preokupirali u ovom ili onom stvaralačkom razdoblju.

Ja ne. Ja dođem i onda uzmem posljednju knjigu Muriel Spark (dame Muriel Spark, kako saznajem da joj je bio prefiks) s police u Algoritmu, a da nikad čak nisam niti čula za nju – i totalno se oduševim! Kako je Muriel Spark 2006. godine preminula, njezin niz od 22 objavljena romana više se, nažalost, neće moći nastaviti, ali činjenica da je i u osamdeset šestoj godini jednako žustro pisala ostat će zabilježena kao doista izvanredan kuriozitet.

Već spomenuti posljednji roman «The Finishing School» kod nas je preveden kao «Dodatno obrazovanje». Govori o mladom bračnom paru, Rowlandu i Nini, koji su voditelji mobilne europske škole za dodatno obrazovanje (bogati roditelji upisuju svoju djecu u takve škole nakon završene srednje škole, a prije fakulteta, kako bi stekli i društvenu, a ne samo školsku naobrazbu i odgoj). Škola funkcionira kao urica sve dok jedan od polaznika, mladi crvenokosi Chris ne objavi kako piše povijesni roman (što, dakako, privuče gomilu pozornosti, ali isto tako i izazove zavist voditelja škole koji je također neutemeljeno smatrao kako pripada posvećenoj književničkoj kasti). Rowland, koji vodi kolegij kreativnog pisanja u školi, postaje sve zainteresiraniji vidjeti kamo će pisanje romana odvesti Chrisa, a Chris postaje sve tajnovitiji u vezi svojih planova.

Događaji koji će uslijediti pomalo su farsični, čemu dodatno doprinose osebujni karakteri polaznika i osoblja škole, ali i činjenica da je i u poodmakloj dobi Muriel Spark bila itekako sposobna pisati sarkastično, oštro i odmjereno. Prava predstavnica suvremenog britanskog romana!

Preporuke za čitanje: roman je doista kratak, rasteže se tek na 130 stranica (izdan je u Algoritmovoj biblioteci «Zlatko Crnković vam predstavlja») pa vam neće oduzeti puno vremena, a dajem riječ da bi vam se čak mogao i svidjeti.

Post je objavljen 17.07.2009. u 14:33 sati.