Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Ralph E. Vaughan: "Sherlock Holmes i zavojnice vremena"

Objavljena u sklopu biblioteke Nexus Zagrebačke naklade, knjiga «Sherlock Holmes i zavojnice vremena» sadrži dvije sadržajno odvojene cjeline – pripovijetku «Sherlock Holmes i zavojnice vremena» i pripovijetku naslovljenu kao «Avantura sanjivog klijenta» (također sa Holmesom i Watsonom u glavnim ulogama).

Prva priča je svojevrsni fan fiction na temu «Vremenskog stroja» Herberta Georgea Wellsa. Tema je, dakle, mijenjanje prošlosti i budućnosti (paralelni svemiri i sve to), što je meni osobito draga tema, gotovo neiscrpna, tako da mi je prilično žao što u priči «Sherlock Holmes i zavojnice vremena» nije bila bolje izvedena. Naime, radnja se vrlo sporo zahuktava i nema dovoljno udica koje bi čitatelja «zakačile» da čitaju dalje. Da vas utješim: kasnije bude bolje.

Druga priča je po mom sudu puno zanimljivija, jer pred Holmesa i Watsona stiže unezvijereni klijent koji je uvjeren da se u snovima povezuje s umom zloglasnog (možda čak i prvog zabilježenog) serijskog ubojice, Jacka Trbosjeka (mmm, serijski ubojice, također jedna od mojih omiljenih tema).

Preporuke za čitanje: specijalizirano tržište, samo veliki ljubitelji spekulativne fikcije. Nipošto veliki ljubitelji krimića, nije to za vas.

Post je objavljen 15.07.2009. u 14:16 sati.