Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Jaws 2 (1978)

Ralje 2 (1978)

Photobucket


Produkcija: Universal Pictures
Redatelj: Jeannot Szwarc
Scenarij: Carl Gottlieb i Howard Sackler


Uloge:
Roy Scheider (šef policije Martin Brody)..................................Lorraine Gary (Ellen Brody)
Murray Hamilton(gradonačelnik Larry Vaughn)........................Joseph Mascolo (Len Peterson)
Jeffrey Kramer (zamijenik Jeff Hendricks)...............................Ann Dusenberry (Tina Wilcox)
Mark Gruner (Michael 'Mike' Brody)..........................................Barry Coe (Tom Andrews)


Film je izašao u kina 16. lipnja, 1978 godine
Trajanje: 116 minuta
Budžet: oko 20 milijuna $
Zarada: 208 900 000 $ Svijetska zarada sa SAD (102 922 380 $ u SAD)
Zarada prvog vikenda u SAD: 9 866 023 $
Foršpan filma...


Photobucket


SADRŽAJ:
"- U gradiću Amityju nestaju ljudi i događaju se neobične nesreće. Šef policije Martin Brody (Roy Scheider) boji se da se opet pojavio morski pas, no nitko se u gradu ne osvrće na njegova upozorenja. No, koliko god Brody bio pranoidan u svojim tvrdnjama i strahovima jeziva istina o pojavi novoga krvoločnog morskog psa je stvarna. Kada grupica tinejdžera, u kojoj su i oba Brodyjeva sina, odu na jedrenje, vrlo brzo budu napadnuti od morskog grabežljivca. Na pučini daleko od obale suočeni su s neprestanim napadima ogromne bijele psine, a jedina pomoć koja im stiže ususret je Martin Brody.
No, hoće li Šef policije uspijeti stići na vrijeme da ih sve spasi?"Photobucket


RECENZIJA:
- Odmah ću reći da je ovaj film neusporediv sa prvim dijelom i da je od njega mnogo mnogo lošiji, no isto tako bolji je od trećeg i četvrtog dijela. Gledajući ga kao nastavak film funkcionira sasvim solidno (sigurno spada u onu skupinu nastavaka koji mogu reći da su dobro odradili svoj posao), a ako ga gledamo kao poseban film (ne uspoređujući ga sa Spilbergovim filmom) onda djeluje zaista zadovoljavajuće po gledatelja. Pogledajmo onda dobre/loše stvari u filmu:


Što valja kod filma:
- Roy Scheider se vratio kao Martin Brody
- drugi sporedni likovi tj. obitelj Martina Brodyja imaju malo više sudjelovanja u filmu
- više scena gdje se pojavljuje sam morski pas te njegovi krupni planovi
- neki manji elementi film izgledaju odlično
- napad na skijašicu od strane morskog psa
- opaki izgled morskog psa (sa ožiljcima)


Što ne valja kod filma:
- neorginalan scenarij
- reciklaža nekih djelova iz prvog djela
- fali pojava lika kao što je bio Matt Hooper tj. fali lik koji bi uz Brodyja nosio film
- karakterizacija nekih likova slabašna
- morski pas izgleda u nekim scenama premehaničko (malo slabija montaža + teške tehničke izvedbe koju iziskuju takvi spec. efekti)
- potop helikoptera i napad na gliser
- sramotno scenarističko riješenje smrti morskog psa


Photobucket Žalost


Završna riječ:
- Kako vidimo film nema nekih velikih negativnih stvari, jer ako gledamo da je ovo nastavak jednog od najboljih ikad snimljenih filmova onda treba reći da Szwarcovo djelo sasvim pristojno zadovoljava gledatelja. Doduše doza neorginalnosti malo kvari cijelokupan dojam, jer imamo osjećaj da smo većinu filma već vidjeli. Ipak, bih se usudio reći da je film barem malo zadržao onaj Spilbergovski ugođaj i to se najbolje vidi u prvoj polovici filma.
Glumci su solidni, a Roy Scheider ne samo da ponavlja svoju ulogu M. Brodyja nego sam nosi cijeli film na leđima što je najveći plus samoga filma.
Ralje 2 ima i par jako dobrih scena - napad na skijašicu po moru (dokaz brzine kojom pas pliva), leš kita ubojice (koliko god to izgledalo kao kopija one scene leša djevojke tj. prve žrtve iz prvog dijela što na neki način jeste, ipak je dobar prikaz koliko je opak sam morski pas; jer ako može ubiti svog prirodnog neprijatelja od kojeg stalno gubi bitke...uz sve to morate zamisliti i njegovu veličinu), druga nesreća sa roniocima, no po meni su ipak najdraže one gdje se vidi peraja morskog psa kako izranja po površini ili kad ista ta peraja kidiše na žrtve.

Scenaristički mi se svidjelo to kako unatoč onome što se dogodilo u prvom dijelu gradonačelnik i ostali moćnici malenog ribarskog gradića ipak daju prednost svojoj gramzivosti pred oprezom, tako da pouka iz prvog dijela nije naučena. Još je jedna stvar dobro i zamišljena i odrađena, a to je kad Brody postane paranoičan i kad posumnja da se u Amityju pojavio još jedan morski pas i kad on sve lijepo upozorava da se to provijeri nitko ga ne sluša, pa čak niti vlastita obitelj (najbolji prikaz toga je kad počne pucati na plaži po jatu riba misleći da je Carcharodon carcharias).
Tehnički aspekti specijalnih efekata nisu najbolji no mogu proći, jer je bio veliki problem sa ogromnom mehaničkom ribom prikazati što realniju morsku neman i to je što se tiče te strane odrađeno na najbolji mogući način (da napomenem da onda nije bilo CGI efekata, koji bi to bolje prikazali ili barem ispravili nedostatke i očigledne greške). Jedino u filmu što mi je stvarno zasmetalo jeste kako je Brody ubio morskog psa ("- Alright, you big bastard! Come On! I've got something for ya' now! That's it! Attaboy, come one! Right over here!....reći ću samo - žalosno i totalno bedasto".).
Za kraj bih rekao da je ovo ipak jedan od lijepših ljetnih hororaca, tako da ga ipak preporučam za gledanje, jer je ovakva vrst filma odlična za ovo doba ljetnih vrućina...THE SCENA:
- Definitivno suludi napad morskog džukele na helić...ali što je je uspio ga je srediti bez mnogo muke

Photobucket

*Večeras na NOV@ televiziji u 22:20 sata

Post je objavljen 11.07.2009. u 21:02 sati.