Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apancirov

Marketing

TUGA S JUGA: Legalizirana prostitucija na hrvatski način

Sri, 11/07/2007 - 14:16 — Drugi film

Stječe se dojam da policija ponekad svjesno ignorira problem, jer su ti, svakim danom sve brojniji, Go – Go klubovi često jedina mjesta gdje se turisti u njihovim gradovima i mjestima uz obalu mogu zabaviti, i što je puno važnije - potrošiti. Hrvatski političari izbjegavaju javno govoriti o prostituciji. Lakše je, i politički puno mudrije šutjeti. Bilo bi sve to divno i krasno da ne postoji kvaka, da ti naši Go – Go klubovi nisu sve češće pogoni s preciznim mehanizmima za organiziranu pljačku turista na najprizemnije načine.

***

Mlada Splićanka pohvalila se nekidan na televiziji kod Hloverke da je za tri mjeseca zaradila 100 tisuća kuna. Cura je umjetnica koja se bavi egzotičnim plesom na štangi, da ne kažem striptizeta, a proslavilo je prijavljivanje policiji gazde noćnog kluba u kojem se svlačila, uz optužbu da ju je pod prijetnjom otkaza silio da se seksa s mušterijom. Dala je otkaz i otišla u drugi klub što joj po svemu sudeći nije predstavljalo nikakav problem jer danas se takvi klubovi otvaraju na svakom uglu, otprilike u onoj mjeri kako su se sredinom devedesetih na sve strane otvarali saloni za masažu.

Igrom slučaja, svojedobno sam nekoliko mjeseci živio dva kata iznad jednog takvog kluba u privatnoj kući na Črnomercu. Bilo je to davno, na prvoj godini faksa, ali dobro se sjećam da se ukućani nisu pretjerano trudili sakriti svoju pravu djelatnost jer je u toj rupi sve mirisalo na ševu, a i cure su se ponašale totalno slobodno. Gotovo baš kao i danas u noćnim klubovima sa striptiz programom, jer je javna tajna da se u tim više ili manje ekskluzivnim prostorima naveliko upražnjavaju seksualne usluge. Konačno, po prvi put otkako se javnost s velikim zanimanjem bavi tom temom posljednjih mjeseci, to je javno na televiziji priznala i sama Splićanka koja je u Hloverkinoj emisiji bez puno suzdržavanja izjavila da mnoge cure to rade, a mnogim gazdama je prostitucija glavni izvor prihoda. A ne plaćaju nikakav porez.

Riječ je o sofisticiranoj prostituciji na hrvatski način, 100 posto domaćem proizvodu koji će i ovoga ljeta u mnogim gradovima biti jedina alternativa katastrofalnoj turističkoj ponudi po kojoj smo poznati jer nikako da shvatimo kako sunce, more i krasote, sami po sebi ni penzionere više ne mogu zadovoljiti.

I bilo bi sve to divno i krasno da ne postoji kvaka, da ti naši Go – Go klubovi nisu sve češće pogoni s preciznim mehanizmima za organiziranu pljačku turista na najprizemnije načine, pa umjesto da goste privlače, tjeraju ih da se više nikad u Hrvatsku ne vrate. Svako malo po novinama čitamo o incidentima u noćim klubovima gdje gostima uvaljuju nepostojeće račune s bolesnim iznosima, gorile iz osiguranja nekome razbiju glavu i slične divote jer svaki se tipični hrvatski gazda lokala koji drži do sebe, želi obogatiti preko noći. Pod svaku cijenu, makar prvog naivčinu s dubljim džepom najperverznije "izradio".

Neki dan su dva norveška turista tako prijavili policiji kako su umalo dobili batine u vodičkom klubu Princess gdje mlade Rumunjke i Ukrajinke doslovno imaju umjetnički status jer su prijavljene kao egzotične plesačice koje sve od reda pripadaju umjetničkim cehovskim udruženjima u svojim zemljama. Norvežani su policiji rekli da su se pred zatvaranje, kad su dobili račun za cugu i nekoliko različitih "lap dance" predstava, požalili na iznos od bahatih 35.470 kuna, ali ih je osoblje grubo stisnulo, a šef smjene, dok su psovke vrcale, zgrabio jednome od njih novčanik i "ispeglao" njegovu VISA karticu na puni iznos. Priča je, usput kazano, završila netipično jer je nejasno zašto su Norvežani tek ujutro prijavili "zločin" i kako to da je slip računa uredno potpisan, ali to nije ni bitno s obzirom da je svakim danom sve više sličnih slučajeva, samo s puno težim posljedicama što čini problem itekako ozbiljnim.

Mada, sudeći po cijenama, u dalmatinskim "kažinima" dvojici Norvežana ili bilo kome drugome ne mora biti pretjerano teško spičkati jednu godišnju hrvatsku radničku plaću, najčešće mušterija potroši samo manji dio, a ostatak nadomjesti pokvareno osoblje, objasnili su mi policijski stručnjaci. Njihova lopovska rabota krajnje je jednostavna. Nadarenim curama ionako je zadatak oblijetati mušterije i navoditi ih da troše što više, a kad alkohol učini svoje i stari se prdonje napale kao pubertetlije, prestaju pratiti što tko pije i u kojoj mjeri. Kasnije cure u vrhunski razrađenoj prljavoj igri donose i odnose prazne boce šampanjaca ili tobože pijuckaju najskuplje koktele, a u prigodno ukrašenim čašama zapravo najčešće bude samo bezvezni sok. Uvježbani konobari procjenjuju koliko mogu izvući, ispituju situaciju i sukladno procjeni oderu žrtvu. Evidentno, ponekad pretjeraju, krivo procjene gosta pa bude pizdarija, pa to onda završi u novinama, ali najčešće ipak profitiraju. Kako i neće kad je malo domaće pivo tamo najmanje 40 kuna. Kokteli su prosječno po sto kuna, šampanjci od nekoliko stotina do 60.000 kuna, a selekcija gostiju vrši se već na vratima jer ne može svatko unutra.

Što se ševe tiče, svi gazde će se na sve kleti da u njihovoj "butigi" kurvanja nema i da upravo oni rigorozno nadgledaju cure kako ne bi koja prešla granicu. Prijeđe li je, slijedi momentalno otkaz i deportacija negdje na slavenski istok odakle je došla, reći će vam. Jer njihove su cure umjetnice, a ne kurve. Baš! Ovisno od kluba do kluba, prostornim mogućnostima i drugim specifičnostima, neki od plaćenog seksa preporučuju unutra samo "jednostavnije zahvate", primjerice felatio, ali za cjelonoćnu zabavu ipak obično nude adekvatan prostor koji osigurava kuća, jasno, po unaprijed definiranom cjeniku. Osim plesanja i skidanja do kraja, u svim je klubovima legitimno plesanje u krilu što se odvija u diskreciji separea iza crvenih plišanih zavjesa gdje ovisno o želji mušterije, ali i maštovitosti mladih "umjetnica", cure mogu zaraditi fine ekstra svote. Kako bilo, i ovoga ljeta imat će pune ruke posla. I ne samo ruke jer je u Hrvatskoj prostitucija očito uspostavila standard koji neće biti lako urušiti. Policija sumnja, imaju često i puno više od osnovane sumnje, ali svjesni su da će teško dokazati nezakonite radnje u toj igri za koju je potrebno dvoje, a oboje imaju puno razloga za šutnju. Tim gore po represivni aparat i to što u to carstvo seksa za pare zalazi posebna, skupa klijentela, i lokalne face koje često nisu daleko od lokalne izvršne (na šibenskom području obvezno s desnim predznakom – navečer u javnu kuću, ujutro na ispovijed) i pravosudne vlasti. I najvažnije, stječe se dojam da policija ponekad svjesno ignorira problem, jer su svjesni da su ti, svakim danom sve brojniji, Go – Go klubovi često jedina mjesta gdje se turisti u njihovim gradovima i mjestima uz obalu mogu zabaviti, i što je puno važnije - potrošiti. Uostalom, njihovo postojanje, pa tako i kršenje brda zakona od prodaje ljubavi do rada stranaca na crno, omogućila je država nedorečenim zakonima punim rupa. Hrvatski političari izbjegavaju javno govoriti o prostituciji. Lakše je, i politički puno mudrije šutjeti. U licemjernom društvu koje bi se jebalo, ali da ne uđe.



Post je objavljen 11.07.2009. u 17:41 sati.