Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Juha od kiselog vrhnja (s krastavcima ili tikvicama)

Image and video hosting by TinyPic


U originalu, ovo je recept za juhu od kiselog vrhnja koja se pukim slučajem našla na mojem stolu. Pisala sam već o tome da su za mene juhe strava i užas, kad god mogu izbjegavam jedenje juhasto-varivastih stvari. Izuzetak su hladne juhe kao npr. gazpacho, a od toplih juha sviđa mi se jedino juha od graha, 2-3 jaaaaaaaako gusta variva i krem juha s puuuuuuno krumpira, bez puno drugog povrća. Nikako ne volim sve one silne varijacije na temu bistrih juha u kojima plivaju mrkva, peršin… i nekakva kaša ili tjestenina (obično rezanci tuzan).
Baš sam računala da, kad imam sreće, prođu i po 2-3 mjeseca da ne jedem nikakvu juhu, tj. juhu jedem oko 5 puta godišnje. Možda ovo nekome čudno zvuči, ali kad kažem da ne volim juhu, to je zaista tako i dosljedna sam u tome. zubo

Možda su neki od vas čuli za ono žensko, pučko vjerovanje da «juha ode u noge», tj. od juhe se najprije debljaju noge. S obzirom na to koliko ja jedem, tj. ne jedem juhu, ja bih trebala imati noge kao čačkalice, al´ niš´ od toga. rolleyes

Strina mi je još davno pričala anegdotu koju je doživjela na poslu, nikad se ne možemo prestati smijati kad se toga sjetimo. rofl
Jednom, na poslu, za vrijeme gableca, raspravlja moja strina s par kolegica, a o čemu drugom, nego o izgledu, dijetama itd. I dohvatile se one savjeta za mršavljenje, pa se na repertoaru našao i savjet da treba izbjegavati juhu, jer ona odmah ode u noge. Među tim strininim kolegicama bila je i neka mlada djevojka koja je tek počela raditi (bila je najmlađa od njih), i nije nikad čula za takav savjet. I ona se odmah živo zainteresirala za to: "Jel´ to stvarno istina? Hoće li to funkcionirati?". Uglavnom, ta cura je zaključila da će stvarno isprobati taj savjet i da onda ubuduće mora jesti barem 2 porcije juhe na dan jer se njoj ne sviđaju njene štrkljave nožice i ona bi se svakako htjela zdebljati.
Možete zamisliti da su se sve kolegice oko nje, mahom korpulentne gospođe, strgale od smijeha. smijeh

Dobro da ja nemam problema s tankim nožicama, jer si ne mogu zamisliti da bih svaki dan jela juhu zubo

Sjetila sam se i jednog prigodnog vica o juhi:
Neka mama nikako nije mogla natjerati svoju malu kćer da jede juhu. Mama ju je uporno nutkala, ali kći nije htjela ni čuti. Pokuša mama razgovorom riješiti problem: Znaš li što se događa djevojčicama koje ne jedu juhu?
- Znam mamice, one postaju manekenke.

smijeh


Ova juha od vrhnja je jedna od rijetkih koju običavam pojesti, ali hladnu (iako tu nema govora o ljubavi između te juhe i mene no). Većina juha poslužuje se dok je topla, pa tako i ova, ali ja, ako jedem juhu, definitivno mi je draža hladna od tople (osim spomenute juhe od graha ili krem juhe s puuuuno krumpira sretan).
Juha od kiselog vrhnja inače se poslužuje s popečenim kockicama kruha, za promjenu, ljeti joj dodajem krastavce ili tikvice.

Sastojci
1-1,5 l vode
1 žlica suhog kima
250 ml kiselog vrhnja
40 g brašna
2 češnja češnjaka
sol, papar
+
oko 300 g krastavaca ili tikvi(ca)


Ako koristite krastavce, ogulite ih i narežite na 3 mm debele ploške.
Ako koristite tikvice ogulite ih i naribajte na rezance. Posolite ih ostavite da odstoje pola sata, a onda iz njih istisnite vodu.

Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.

Zakuhajte 1-1,5 l vode kojoj ste dodali kim. Zatim ju posolite i miješajući dodajte kiselo vrhnje pomiješano s brašnom. Dodajte češnjak i krastavce ili tikvice.
Ostavite da zakuha, maknite s vatre, začinite solju i paprom i juhu poslužite toplu ili hladnu.


Obično za «bijele» juhe od krastavaca ili tikvica, najprije na masnoći treba popržiti crveni luk i češnjak, pa onda dodati krastavce ili tikvice, pa to sve zajedno dinstati, pa onda dodavati vodu, vrhnje… i sl. Ja to ne radim tako jer mi se ne sviđaju razgnjecavljeno-mekani krastavci ili tikvice. Zato krastavce ili tikvice dodajem tek na kraju.

Tikvice ne volim pa češće radim varijantu s krastavcima, volim ih dodati «sirove» u već kuhanu (hladnu) juhu – ali nisu svi ljubitelji «sirovih» krastavaca u juhi, pa ih ipak većinom dodajem kad i vrhnje, pa sve zajedno zakuham.

Tikvice možete posoliti i kad odstoje, iscijediti ih (ja tako radim), ali ako ne želite, ne morate ih cijediti.
Krastavce također možete posoliti i kad odstoje, iz njih istisnuti vodu, ali ja nemam običaj to tako raditi.






Post je objavljen 10.07.2009. u 14:13 sati.