Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SUSJEDI NAJBOLJE GASE

VALJEVO

Da nije bilo pomoći susjeda, Slobodan Marjanović iz Oglađenovca kod Valjeva u trenu bi ostao bez kompletnog imetka! Angažiranjem tridesetak susjeda, spriječeno je da se požar, koji je zahvatio ekonomski dio domaćinstva, proširi i na kuću u kojoj stanuju Marjanovići.

Plamena stihija, koja je buknula oko sedam ujutru, prvo je zahvatila garažu, u kojoj su bila dva traktora i automobil, proširila se na štalu sa po tri krave i junice, stadom ovaca i jagnjadi u boksu. Na tavanu štale bilo je 300 bala sijena, koje su već gorjele!
- Kad smo vidjeli da je požar izbio, svi iz kuće pohitali smo gasiti vatru. Za nekoliko minuta, u dvorištu se stvorilo više od trideset susjeda. Stigli su Jovanovići, Živanovići, Rankovići... U pomoć su priskočili bezmalo svi koji su se mogli kretati. I staro i mlado - kaže Slobodan Marjanović.

Jedni su kantama zahvatali vodu iz obližnje bare, drugi gasili vatru, treći su iz štale izbavili stoku, istjerali kola i traktore iz garaže... Iako plamen nije jenjavao, susjedi se nisu predavali. Vatrogasci iz Valjeva stigli su najbrže što su mogli, ali da nije bilo požrtvovnih susjeda, ko zna šta bi bilo...Aleksandar Jovanović iz kuće je vidio da kod Marjanovića nešto gori, da se plamen i dim uzdižu u nebo. Sa ocem i susjedom bez razmišljanja je pohitao u pomoć.

- Bilo je strašno, vatra je gutala sve pred sobom, već je bila zahvatila štalu i garažu. Odmah smo iz garaže izveli strojeve, traktorom smo provalili vrata, nije bilo vremena da ih otključavamo, sekunde su bile u pitanju - kaže Aleksandar.Kad je požar izbio, Spomenka Ranković brala je maline. Začula je iz dvorišta Marjanovića povike, pa je požurila da vidi što se događa...

- Susjeda i ja uskočile smo u baru i ljudima dodavale kante napunjene vodom. Pozlilo mi je u jednom trenutku, htjela sam pasti u nesvjest, pa sam morala nakratko izači iz bare i uzeti zraka - objašnjava Spomenka. - Poslije nekoliko minuta bilo mi je bolje, pa sam se odmah vratila pomoći. Riskirali smo živote, ali na to nitko od nas nije obraćao pažnju, svi smo željeli susjedima pomoći. Sretni smo što smo svi zajedno spriječili da plamen proguta kompletnu imovinu Marjanovića.

- Neizmjerno sam zahvalan susjedima koji su pomogli da od vatre spasimo veliki dio imovine - kaže Slobodan Marjanović. - Srećom, u dvorištu je bila više od stotinu godina stara bara s vodom, koja je poslužila za gašenje požara. Bara zauzima najlepši dio placa, nadomak štale i garaže, često smeta, pa su mi mnogi savjetovali da je isušim i zatrpam, ali je sada, u nevolji, baš bila od pomoći. Novosti


Post je objavljen 09.07.2009. u 19:00 sati.