Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetskemisterije

Marketing

RAPA NUI-USKRŠNJI OTOK

OKAMENJENI ASTRONAUTI
Nijedan otok na svijetu nije toliko usamljen kao sto je Uskršnji otok. Smješten je u beskrajnom Pacifiku, nasuprot lileanske obale, ali je od nje udaljen više od 4000 kilometara. Prvi otolki susjedi nalaze se na sjeveru, u Polineziji, i udaljeni su gotovo nezamislivih 3800 kilometara. Zbog toga se na Uskršnji otok rijetko dolazi brodom, a avioni na jedinoj avionskoj liniji iz Santijaga (Cile) polijeću samo dva puta tjedno. U njima je teško dobiti mjesto i karte se nerjetko rezerviraju i godinu dana unaprijed.
Pored karakteristične usamljenosti, Uskršnji otok krije i nebrojne tajne. O njegovoj prastaroj zagonetnoj prošlosti gotovo se ništa ne zna. Ali se zna da je na otoku živio narod koji je imao svoj jezik, svoju kulturu, svoju povijest i svoj jezik. Stoljećima su otočani na posebnim dasčicama strpljivo bilježili kronike svog vremena, ali su katolički misionari, proglašavajuči ih “đavoljim djelom”, sve uništili i spalili, namečući gostoprimljivim otočanima svoja vajerovanja. Tako su završili najdragocijenija svjedočanstva iz povjesti najmisterioznijeg otoka na svijetu.


KO SU I ODAKLE SU?
Posjetioce Uskršnjeg otoka najviše fascinira uobičajni prizor: svuda, duž kamenitih obala uzdižu se kameni divovi, “moai”, nerjetko i 22 metra visoke statue od otvrdlog vulkanskog kamenja. Ima ih ukupno 276 i očigledno predstavljaju ljudska tijela sa duguljastim glavama, velikim ušima i ovalnim očima čije su bjeonjače pravljene od morskog sedefa. Osim toga, 53 kamena kolosa imaju na glavi i čudnovate crvene kamene šesire,
Niko danas ne zna točno u koju su svrhu preci današnjih stanovnika otoka pravili "kamene bogove", niti koga su ti šutljivi kolosi uopće predstavljali. Po mišljenju većine istraživača, oni nikako ne predstavljaju otočane, jer tipični oblik lica kamenih statua uopće ne odgovara njihovom obliku lica.

Da li su ti kipovi, koji kao da čuvaju Uskršnji otok, okamenjeni drevni astronauti, možda portreti bića iz nekog stranog svijeta, iz dalekih zvjezdanih prostranstava, kako misli švicarski pisac Erih fon Deniken? Ili je možda ova jedinstvena galerija pod vedrim pacifičkim nebom, okamenjeni spomenar koji nas podsjeća na močne stanovnike legendarne Zemlje Mu, pacifičke verzije Atlantide? Ko su i šta su ti nijemi kameni divovi? O čemu sanjaju i što nam poručuju?

DOŠLI SU SA ZVIJEZDA
Postoji bezbroj teorija i bezbroj neuvjerljivih odgovora. Ipak, najnovija teorija koju su postavili američki naučnici, govori o njihovoj nevjerovatnoj sličnosti sa likovima sa statua, pronađenih u runama najstarijeg južnoameričkog grada Tiahuanakau. Ovaj grad na Andama, nalazi se u blizini legendarnog jezera Titicaca(spomenuto jezero u temi M’KELE M’BEMBE I OSTALE NEMANI), u samom graničnom području između Perua i Bolivije, poznat je po čuvenoj Kapiji Sunca, najvrednijoj arheološkoj ostavštini čije šifre i kodove znanost još uvijek nije uspjela da dešifrira. Povijest Tiahuanaka zadire u najdublje vrtloge vremene a puni sjaj doživio je prije skoro tri tisuće godina. Njegovi hramovi, popločani trgovi i veličanstveni kameni kipovi, svjedoče o visoko razvijenoj kulturi čiji su pripadnici oko 1100. godine iznenada napustili sve što su do tada podizali i nestali u nepoznatom pravcu. Prema drevnim legendama, tada vladajući bog-kralj Kon Tiki pretrpio je u jednom boju užasan poraz i nakon toga se sa malobrojnom svitom preživjelih povukao preko mora - možda na Uskršnje otoku?

Udaljenost – kako će se ispostaviti - nije mogla da bude razlog koji bi to onemogučio. Norveški istraživač Tor Hajerdal to je 1947. godine i dokazao sa svojim splavom Kon-Tiki, napravljenom prema antičkom uzoru. Prepuštajući se pacifičkim vjetrovima i morskim strujama, Hejerdal je uistinu sa peruanske obale uspio stiči do Polinezijskog otočja.
Ako je stvarno bilo tako, onda se realno može zamisliti da su relativno primitivni i gostoprimljivi polinezijski otočani kao bogove prihvatili bjegunce iz Tiahuanaka, koji su bili na visokom kulturnom nivou i koji su im podizali kamene spomenike nalik bogovima u koje su vjerovali. A ko su bili njihovi bogovi i odakle su došli?
Najstarije legende najčešće govore o zagonetnim misionarima što su stigli iz dalekih zvjezdanih prostranstava donoseći narodima Pacifika i Južne i Srednje Amerike visoka znanja iz matematike, astronomije i graditeljstva.
Ali, ma kako vjerojatna bila ova teorija - čovjek zasigurno nikada neće saznati da li je ona i točna.

NASTAVLJA SE...

Post je objavljen 09.07.2009. u 21:59 sati.