Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

DVD VELEBIT LOVINAC

LOVINAC

U prostorijama Općinske vijećnice, u Lovincu je 07. srpnja 2009. godine, održana Izvještajna i izborna skupština DVD-a Velebit Lovinac.

Izvješće o dosadašnjem radu društva podnio je, u ime predsjednika društva Ivana Šarića, gospodin Andrija Ostović, između ostalog navodeći:"Društvo je do sada bilo uglavnom pasivno i neaktivno bez adekvatne podrške i egzistiralo samo kao pravni subjekt. Stoga se može pristupiti reorganiziranju i pokretanju rada DVD-a Velebit".

Načelnik Općine Lovinac gospodin Danijel Jurjević, 17. lipnja 2009. god. pokrenuo je aktivnosti DVD-a uplatom financijskih sredstava na račun društva, čime je plaćena registracija postojećeg vatrogasnog vozila.Na skupštini je imenovano novo rukovodstvo te za predsjednika DVD Velebit izabran Andrija Ostović, za zapovjednika DVD izabran Petar Jagar, a za tajnika društva Pavo Mašić. Usvojen je i financijski plan za 2009.godinu.

Novoimenovani predsjednik DVD Velebit gospodin Andrija Ostović, iznio je i Plan rada društva za 2009. godinu, navodeći:"Program rada DVD "Velebit" temeljit će se na Zakonu o vatrogastvu, Planu i Procjeni ugroženosti područja, Statuta društva i ostalim pozitivnim zakonskim propisima.Osnovna djelatnost društva bit će provođenje preventivnih i operativnih mjera i radnji na suzbijanju požara, kao i preventivnom djelovanju u slučaju njegovog nastanka.

Društvo je registrirano kao udruga građana koja radi i promiče općekorisnu, humanu i Ustavom RH definiranu vatrogasnu djelatnost, kao službu od posebnog interesa za RH-a. Djelovanje društva ćemo usmjeriti kroz načela transparentnosti rada i djelovanja, edukacije članova, buđenja svijesti o osobnoj angažiranosti i samozaštite od nastanka neke od vrsta ugroženosti po ljude, životinje ili materijalna dobra".

Kako bi potaknuli fukncioniranje i postigli intervencijsku spremnost te u cjelosti unaprijedili rad društva, potrebno je već sada, nakon provedenih izbora i imenovanja novih upravnih i zapovjednih tijela društva, u suradnji s Općinom ubrzano pokrenuti više uzastopnih aktivnosti. Tako bi društvo ostvarilo svoje osnovne ciljeve u smislu operativnog djelovanja, u prvom redu ustrojilo operativnu vatrogasnu desetinu, čiji pripadnici trebaju proći obuku i zadovoljiti sljedeće propise: Osposobljavanje za dobrovoljnog vatrogasca, Liječnički pregledi, Osiguranje kod osiguravajućeg društva operativnih članova, Opremanje osobnom zaštitnom opremom i opremom i sredstvima za gašenje, Ishoditi suglasnost Općine Lovinac za potvrđivanje imenovanja zapovjednika i zamjenika zapovjednika, Ishoditi suglasnost Županijske vatrogasne zajednice za rad DVD-a

Obzirom da je protupožarna sezona 2009. god. u tijeku, u dogovoru s Vatrogasnom zajednicom Ličko - senjske županije, bit će nužno što prije provesti osposobljavanje operativnih pripadnika DVD-a.U suradnji sa svim pravnim subjektima s područja općine Lovinac, a poglavito s Hrvatskim šumama - Šumarijom Sveti Rok i Komunalnim poduzećem "Vrilo", namjera je razvijati i unaprjeđivati odnose, kako bi se što uspješnije provodile prevencijske mjere na suzbijanju i pravovremenoj reakciji u slučaju požara te funkcionalnosti hidrantske mreže.

Također, jedan od prvih koraka je uređenje i stavljanje u funkciju prostorije u Domu kulture u Svetom Roku, gdje će biti službene prostorije DVD-a, a o istom dogovor je već postignut s načelnikom Općine. Riječi potpore društvu su iskazali: načelnik Općine Lovinac gospodin Danijel Jurjević izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice ličko - senjske Milana Jurkovića - tajnik Vatrogasne zajednice ličko - senjske, gospodin Ivica Marković županijski vatrogasni zapovjednik, gospodin Ivica Radošević pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić, gospodin Joso Živković

Uz članove društva, skupštini su nazočili predsjednik Općinskog Vijeća Vlatko Duvnjak, upravitelj Šumarije Sv. Rok Josip Brkljačić, direktor Komunalnog poduzeća "Vrilo" Lovinac Peđo Jurjević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Gospić Milan Asić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Gračac Željko Tulumović, predsjednik DVD Pazarište Karlo Starčević, dopredsjednik DVD Pazarište Branko Radošević, predstavnik vatrogasne postrojbe HAC-a Stjepan Rukavina i predsjednik DVD Udbina Dražen Orešković. DUZS


Post je objavljen 09.07.2009. u 12:00 sati.