Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jedvagenij

Marketing

Turbo folk: dio drugi - kurbo folk

Unaprijed se ispričavam osjetljivijim čitateljima i čitateljicama za eventualno nanesene duševne boli, jer, dok je prvi dio o turbo folku bio više općenit, ovdje ću morati objaviti i neke tekstove pjesama. Vjerujte mi, pisanje ovog posta mi je bilo teže nego Vama čitanje...

Također post sadrži popriličnu količinu prostota, zbog radi pjesničke slobode, kažu...



Kurbo folk, dakle, karakteriziraju velika zasićenost stihova seksualnim sadržajem, ali i alkoholom i ostalim oblicima društveno neodgovornog ponašanja. Teško je nabrojati ste zvijezde ovog stila, recimo samo da svaka "pevaljka" koja drži do sebe nora imati nekoliko takvih pjesama. Evo na primjer, nekoliko stihova koje izvodi Ksenija Pajčin:


Razbio si sinoć mene na komade
Dođi da me popraviš
Sad kad znaš gde živim, ne pravi se stranac,
Ne možeš da promašiš
...
[ref]
Ja bi svaki dan,
dečko mi je umoran
Bit će posla pune šake...
Ja bi svaki dan
Radićemo imam plan
Hopa-cupa, cike-cake...


Malo ekstremniji primjer su skupina "Braća bez gaća", čija jedna pjesmica ide otprilike ovako:


Da bih lakše pišala
Pičku sam pošišala
A i ti kad jebeš
Da kurac ne grebeš


Tema kojom bih se htio pozabaviti u ovom postu i nisu srpske "pevaljke", već hrvatske pjevačice i "pjevačice" koje su prigrlile pravila kurbo folka, i koriste svoje atribute na oduševljenje svojih pristaša, i zgražanje ostalih.

Bio bi grijeh ne spomenuti našu poznatu starletu, pjevačicu, manekenku, fotomodel, kolumnisticu, književnicu i ženu nogometaša, jednu jedinu i neponovljivu Nives Celzijus, koja je toliko usvojila kurbo folk, da se može reći da ga živi.

Imamo mnogo marginalnih pjevačica koje su se profilirale za izvođenje takve "glazbe", iako se više koncentriraju na izvođenje tuđih pjesama (vidi Simonu Gotovac kad je pjevala "Aspirin", hit Seke Aleksić), ali ono što zabrinjava je da jedna od (opravdano?) najsjajnijih zvijezda naše estrade, Severina sve više postaje kurbo folk pjevačica. Sve je počelo sa "mojom štiklom", da bi se nastavilo suradnjom sa Bregovićem i realizacijom albuma "Zdravo Marijo" koji je toliko zasićen droljastim stihovima, da je to strašno. Čak se tu i ne radi o pjesmi "Gas, gas", u kojoj naša Sevka pjeva kao petparačka kamionska drolja, što bi Ameri rekli "truckstop whore" (zadnji stadij u karijeri kurve, kad je toliko potrošena, da jedino može pronaći mušterije među vozačima kamiona.) nego i u još nekim pjesmama na tom albumu, osobito u naslovnoj pjesmi. Ako se sjećate kako su neke istaknute crkvene figure zdušno napali pjesmu "Zdravo Marijo" zbog stihova u kojim ona moji Mariju da ne bude "stara cura bez avantura", a prvi stihovi pjesme koji glase:

Rakija se liječi vinom,
Marihuana kokainom,
A sve drugo Severinom


su se provukli sa poprilično manje kritike. Malo benigniji je tekst njenog recentnog uratka kojim se predstavila na ovogodišnjem splitskom festivalu, u kojem se žali na spolnu nemoć svog imaginarnog ljubavnika.

Osim "klasičnog" turbo folka i danas obrađenog "kurbo folka" postoji još nekoliko varijanti, jedna od kojih mi se, nećete vjerovati, čak i sviđa, ali o tome u sljedećem nastavku...


Post je objavljen 08.07.2009. u 11:17 sati.