Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Tramvajsko prometno znakovlje


Jurišićeva ulica. Snimio: Vanja


Jurišićeva ulica. Snimio: Vanja


Vjerojatno ste čekajući tramvaj tu i tamo podigli glavu i ugledali neobične prometne znakove kako vise sa tramvajskih žica. Neke od njih nije teško dešifrirati (recimo ograničenja brzine) jer koriste uobičajene uzorke boja iz redovne prometne signalizacije ... no, neki od njih nisu baš tako jasni nama običnim smrtnicima.

I upravo zbog toga sam vam pronašao popis svih tramvajskih prometnih znakova koji su u upotrebi u zagrebačkom tramvajskom prometu. Izvor je web stranica zeljeznice.net i njihov tramvajski podforum na kojem se mogu naći i ovakvi podaci.

Da ne bi bilo zabune, ovakvi znakovi su u upotrebi samo u Zagrebu, drugi gradovi sa tramvajskim prometom koriste drugačije znakove (recimo Graz), no generalna pravila su slična.


Preneseno sa www.zeljeznice.net, autor NT2200

Znak za rasklopac (onaj sa žutim linijama) označuje mjesto gdje je prekid napajanja, odnosno granicu između dva napajanja - to je važno znati jer ako tramvaj slučajno stane baš na tom mjestu neće se moći pokrenuti jer neće imati kontakt sa strujom.
(možda se neki od vas sjećaju rekonstrukcije Jelačić placa pred Univerzijadu, tada je privremena tramvajska stanica u smjeru istoka bila na raskršću Jurišićeve i Petrinjske, taman pred takvim mjestom ... i nije se desilo jednom da je vozač stao malko predaleko i ostao bez struje pa smo mi putnici morali pogurati tramvaj 10-20 cm da uhvati napon!)

Znak za pružnu sklopku (onaj sa plavim linijama) označuje mjesto gdje se može prebaciti automatska skretnica (vozač to radi prekidačem iz kabine).

Znak za obaveznu upotrebu motornog kočenja se nalazi na strmim dionicama pruge ... koliko znam, jedina takva je dionica linije 15 od Dolja prema Mihaljevcu.

A ovako izgleda semafor koji pokazuje smjer u kojem je okrenuta automatska skretnica (ručne, koje se okreću onim teškim ključem koji tramvajcima služi i kao sredstvo za samoobranu wink, nemaju takve semaforčiće)!


Jurišićeva ulica, pred raskršće sa Draškovićevom. Snimio: Vanja


Post je objavljen 08.07.2009. u 10:02 sati.