Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/omladinka

Marketing

Neprijatelji zdravog razuma

Gledam na našim nacionalnim televizijama razne tarot majstore i majstorice kako naivnim ljudima uzimaju novac. Koliko sam čula, Srbija je prognala te prevarante sa svih svojih televizija dok kod nas na divnom nacionalnom RTL-u ili Novoj neka žena i njen kolega miješaju karte i proriču gledaocima sudbinu, dok druga vrti visak i daje amaterska medicinska mišljenja neukim ljudima kojima su udruženim tv. snagama spremni uzeti i zadnji novčić iz džepa i iskoristiti tu epidemiju praznovjerja i bijeg od realnosti.

Preporučam svima da pogledate ovaj dokumentarac u dva dijela (engleski, bez prijevoda), koji je napravio oxfordski profesor Richard Dawkins i koji je primjerima te jednostavnim pitanjima i eksperimentima s lakoćom raskrinkao takve hvatače magle. Prof. Dawkins je pomalo rezignirano napomenuo da tiskani mediji u Britaniji daju više prostora horoskopima nego znanosti i izmedju ostaloga poručio: - "Astronomija, trijumf znanosti, a ne astrologija".


Enemies Of Reason

Prvi dio - robovi praznovjerja





Prof. Dawkins. - 'Kada bi neka alternativna metoda liječenja prošla stroge znanstvene testove i pokazala se efikasnom, ona bi jednostavno prestala biti alternativom i postala bi – medicina. Dakle, takozvana alternativna medicina ili uopće nije bila ozbiljno testirana ili testove nije prošla'.



Drugi dio - nerazumno liječenje






Post je objavljen 06.07.2009. u 22:46 sati.