Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flamesoflove

Marketing

Seksualna orijentacija i posao

S pitanjem poslovnog kontakta s neheteroseksualnom osobom prvi put sam se susrela s petnaestak godina – prema općerasprostranjenim glasinama, jedna od mojih tadašnjih nastavnica bila je lezbijka. Kao i većina mojih vršnjaka, reagirala sam na tu mogućnost vrlo negativno, zaključujući kako sigurno masovno zavodi učenice i napastuje ih u kabinetu te s prijateljicama hihotavo nagađajući s kojim je sve kolegicama imala aferu. Sve njezine negativne osobine i loše ponašanje prema nama pripisivala sam seksualnoj frustriranosti i "izopačenosti". Kao i većina, smatrala sam da "samo treba muža da ju sredi, ali tko bi ju i htio ovakvu?" Osjećala sam i pokazivala prema njoj gađenje, strah i mržnju.
S vremenom sam shvatila da razlozi za moju netrpeljivost prema njoj mogu biti njezin loš (ili možda točnije, nekompatibilan s mojim) karakter ili jednostavno to što mi je njen predmet sam po sebi mrzak, ali ni jedno ni drugo nema veze s njezinom seksualnom orijentacijom, koja kod psihički stabilnih osoba nikako ne utječe na posao. Sve glasine o njenim intimnim kontaktima s učenicama i kolegicama pokazale su se posve neutemeljenima. Nikad zapravo neću biti sigurna da voli žene, jer svijet nije crno-bijeli pa neudana žena u četrdesetima, donekle muškobanjastog izgleda, ne mora baš uvijek biti ono što se na prvi pogled čini – to pitanje nisam istraživala, jer spada u njezinu privatnost.

Dakle, dragi moji homofobi...
Zar bi nešto značilo da saznate da je liječnik koji je spasio život vama ili vašem bližnjem homoseksualac?
Da se pročuje da poznata znanstvenica živi s partnericom, bi li to umanjilo vrijednost njenog revolucionarnog otkrića?
Dok vaš omiljeni pjevač predivno pjeva o ljubavi, ima li ikakve razlike u tome kojeg je spola osoba koju pritom zamišlja? Ili o kome je mislio onaj koji mu je pisao tekst?
Što bi bilo da saznate da vaša omiljena učiteljica, koja vam je u djetinjstvu bila najveći uzor, ljubi (i) žene?
Zar biste oklijevali letjeti avionom kad biste čuli da njime pilotira homoseksualac?
Mogu li se prehrambeni artikli u čijoj su proizvodnji sudjelovale lezbijke prepoznati po lošijoj kvaliteti?
Zar se uopće ikad zapitate je li glas s radija koji vam čita vijesti heteroseksualan?
Ima li za vaš život ikakvu ulogu kome po povratku s posla pada u zagrljaj prodavačica, portir, frizerka, vozač, kozmetičarka, fizički radnik, ljekarnica, policajac, cvjećarica, automehaničar... ?
S obzirom na to da je 10-ak % populacije sklonije vlastitom nego suprotnom spolu, sigurno ste u svakodnevnom i poslovnom životu imali dodira s puno takvih ljudi... vjerojatno za veliku većinu njih nikako niste mogli znati i nisu se ni po čemu razlikovali od "ostalih" – i naravno, ništa vam se strašno od toga nije desilo.

Ne bih htjela da mi i u kojoj situaciji posao bude ugrožen samo zbog činjenice da sam biseksualna. Već imam jedno pozitivno iskustvo: svi članovi jednog malog poslovno-prijateljskog kolektiva znaju i prihvaćaju me jer im moja orijentacija jednostavno nije bitna – naravno, tome pomaže to što je jasno da me nitko od njih seksualno ne privlači, no nisu li i heteroseksualna zaljubljivanja, zavođenja i vođenja ljubavi na poslu nepoželjna? Voljela bih da tako bude na svakom poslu na kojem se nađem, a na kojem su odnosi među zaposlenicima dovoljno bitni da se seksualne sklonosti uopće spomenu.

Post je objavljen 05.07.2009. u 12:25 sati.