Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Pobjednici 7. TFF-a

Nešto ranije, dan ranije nego što je službeni kraj kratkometražnog festivala u Zagorju dodijeljene su i nagrade. Prenosim mail direkcije festivala od pobjednicima festivala.


Domaća konkurencija

Žiri sastavljen od Aleksandre Urošević, Daniela Kušana i Ronana O'Learya odlučio je da je u domaćoj konkurenciji najbolji film Ivana Livakovića „Prljavi mali mjehurići“.

* Autori filmova se u svojim ostvarenjima bave pitanjima ŠTO i KAKO. Nekim autorima bitnija je TEMA, a nekima NAČIN. U rijetkim slučajevima, posvećena je podjednaka pažnja i odgovoru na pitanje šta i odgovoru na pitanje kako. Na ovogodišnjem TABOR FILM FESTIVALU, to je slučaj sa filmom „PRLJAVI MALI MJEHURIĆI“ (Dirty little bubbles), autora Ivana Livakovića, i zato ga žiri domaće selekcije nagrađuje. Inovativnost u izrazu, hrabro poigravanje žanrovima, slojevitost naracije, atraktivan audiovizualni tretman i iskrenost emocije, su naši argumenti u tvrdnji da će ovaj film obogatiti vašu percepciju kako filma, tako i života, - objasnila je Alesandra Urošević jedna od članica žirija.



Nagradu je primio sam autor Ivan Livaković.

* Jako ugodno me iznenadila ova nagrada. Naziv „Prljavi mali mjehurići“ proizlazi iz toga jer je jedan od motiva u filma medijizacija i sapunizacija cijeloga društva tako da je to bio prikladan naziv. Tema koja se time bavi uzeta je Woodya Allena koji je rekao da život imitira lošu televiziju, - rekao je Ivan Livaković.




Žiri je posebno pohvalio film „RASTANAK“ Irene Škorić.

- To je film koji, u vremenu kada ljude rijetko što može dotaknuti sa platna, po našem doživljaju, prelazi tu rampu. Odlikuje ga nenametljiva, ali jaka simbolika, topla, jugonostalgična atmosfera i divan humor,- rekla je Urošević.


Međunarodna konkurencija

Žiri, u sastavu: Osbert Parker, Veljko Popović i Tomek Ducki odlučili su da Grand PRIX dodijele filmu „CRVEN ZORA“ (Red Light of Dawn) luksemburškog autora Jeffa Desoma.

* Ove godine napravili smo iznimku i glavnu nagradu dodijelili ovom filmu jer „slama“ kalupe i odbija pasti unutar kategorija te nas tjera da mijenjamo pravila,- rekao je Osbert Parker.



Katerogrija – Animacija –

Žiri je posebno pohvalio film „Cura“ animatora Michala Socha, dok je glavna nagrada dodijeljena filmu „MOTORNA PILA“ australskog redatelja Dennisa Tupicoffa.

* Izrazit i jedinstven spoj dokumentarizam, animacije i fikcije sa snažno ispričanom pričom, - objasnio je Veljko Popović.



Kategorija – Igrani –

Posebne pohvale žirija dobili su filmovi „Kolega“ i „Večera“ dok je pobjedu odnio film „UOČAVANJE“ izraelskog autora Dana Keidara. Film govori o četiri napaljena i iscrpljena snajperista koji vrebaju na traženog čovjeka na neprijateljskom teritoriju.

Kategorija – Dokumentarni –

Nagradu je osvojio „HOME.MOVIE“ autora Martina Brucha. To je filmski autoportret i stvarni opis razdoblja života Martina Brucha, vozača invalidskih kolica.

Kategorija – Eksperimentalni –

Posebnu pohvalu žirija dobio je film „ PUT U ŠUMU“.

* Film nam je dozvolio pogled u šumu na jedan nov način, - objašnjava Popović.



Nagradu je osvojio „MUTO“ talijanskog autora Blu.

- Film slavi eksperimentalni proces stvaranja filma. Impresivan film sa jedinstvenim pristupom animaciji koju je užitak gledati,- rekao je Popović.

Glasovi publike – Vox Veronicae



Nagradu Vox Veronica osvojio je film „NOŽNI PRSTI“ (Lae doigts de pied)režisera Laurenta Denisa iz Belgije.


Post je objavljen 05.07.2009. u 23:07 sati.