Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Putin odbacio Obamine optužbe

Ruski premijer Vladimir Putin odbacio je u petak optužbe američkog predsjednika Baracka Obame da je zaglibio u hladnoratovskom razmišljanju, najavljujući tako da će njihov prvi susret na moskovskom summitu idući tjedan biti buran, a istodobno je SAD pozvao na odustajanje od proturaketnog štita u cilju poboljšavanja odnosa s Rusijom, objavile su agencije.



U razgovoru za AP uoči odlaska u Rusiju, Obama je rekao kako Putin mora "razumjeti da je hladnoratovski pristup američko-ruskim odnosima zastario" i da je ruski premijer "napola ostao u nekadašnjim načinima obavljanja posla". Putin - koji je svojedobno raspad SSSR-a opisao "najvećom geopolitičkom katastrofom stoljeća" - uzvratio je na to rekavši kako Rusi stoje čvrsto na obje noge.

"Čvrsto stojimo na obje noge i uvijek gledamo prema budućnosti. To je posebnost Rusije. To je Rusiji uvijek omogućavalo da ide prema naprijed i postaje snažnija. Tako će biti i nadalje", rekao je Putin tijekom obilaska poljoprivrednih dobara u regiji Krasnodaru.

Putin je i nakon odlaska s položaja ruskog predsjednika 2008. ostao dominantnom figurom ruske političke scene i njegov sastanak s Obamom idući tjedan vjerojatno će odrediti ton odnosa dviju najvećih svjetskih nuklearnih sila. Putin je također pozvao SAD da pridonese napretku odnosa s Rusijom tako što će na neodređeno vrijeme odgoditi planove o izgradnji proturaketnog štita u Europi i promijeniti pristup proširenju NATO saveza.

"Vidimo li da se naši američki partneri suzdržavaju od izgradnje novih proturaketnih obrambenih postrojenja i raspoređivanja novih raketnih kompleksa ili, pak, razmotre svoj pristup širenju vojno-političkih blokova te se suzdrže od blokovskog načina razmišljanja, to bi bio veliki korak naprijed", rekao je Putin.

"Mi smo spremni na učinkovitu suradnju i doista mnogo očekujemo od nove (američke) administracije", dodao je ruski premijer.

Post je objavljen 04.07.2009. u 16:18 sati.