Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ovoono

Marketing

Sanader Koan

Da premijer jedne vlade ne obrazlozi razloge svoje ostavke je apsolutno nepojmljivo; i neprihvatljivo.
I nepojmljivo je da se takva ostavka prihvaca.

Svi - osim apologeta koji dvorijecnu frazu "osobni razlozi", ktome nesluzbeno izrecenu, smatraju dovoljnim obrazlozenjem - svi nagadjaju koji je razlog njegove ostavke, medjutim njegovo odbijanje da ga da je ono preko cega se prvenstveno ne moze i ne smije preci, prag o koji se zatipamo i padamo ukoliko krenemo razglabati o tome je li on otisao zbog ovog ili onog. Naslovnice dnevnih listova su ili samo konstatirale ostavku i njenu iznenadnost, ili nagadjale razloge (Novi List je cini mi se nabrajao 6 razloga, 24 Sata je imao nesto tipa "KUKAVICA ili as u rukavu?"); nitko da naglasi najvazniju stvar i onu koja najvise bode oci - nedostatak obrazlozenja.

Jebes moguce razloge. Njegova je duznost reci zasto odlazi; ako ne zakonska onda moralna, ali moralna duznost par excellence.
Nije samo "pravo gradjana znati", kao sto kaze Zoran Milanovic, njegova je duznost reci.

Nepojmljivo je, bez presedana, i neprihvatljivo da on to ne cini.

Njegovo preuzimanje kormila drzave na cetiri godine je vrsta drustvenog ugovora, kao sto je rekla Vesna Pusic. Itekako jest.
Takav se ugovor moze raskinuti, ali samo ako za to postoje razlozi, ako se znaju, ako su dovoljno dobri, i ako se prihvate. Ukoliko se neka ostavka moze odn mora od nekog tijela prihvatiti ili odbiti (a ova mora), onda razlozi za ostavku moraju biti dobri i prihvatljivi, da bi se ostavka mogla prihvatiti; obicna logika to nalaze.

Osobno, ne mogu vjerovati da ne postoje sankcije za ovakvo jednostrano prekidanje ugovora bez obrazlozenja.

Ako toga nema u Ustavu i zakonima, onda je to zato jer nikome nikad nije palo na pamet, osim evo nesem doktoru, Ivi Sanaderu, da se takvo sto uopce moze desiti. Odn, iz njegove perspektive, napraviti.

Bio sam dva dana u šoku od ove drskosti. Kad sam uhvatio na TV-u Sabor kako raspravlja o tome, bio sam furiozan na HDZ-ovske i ine apologete koji su opravdavali Sanaderov necuveni potez. Necuvenu sluzbenu pismenu ostavku od jedne jedine recenice kojom su neki mahali na govornici.
Bio sam ljut na Milanovica koji je govorio "njegovo je ljudsko pravo da ode bez obrazlozenja". E, nije. Ako je zakonsko (to i dalje ne mogu vjerovati!), nije ljudsko. Ne sa ove funkcije, u ovakvoj situaciji.
Vikao sam nekima, naglas, "Ma odjebi pedercino idiotska, majku ti lopovsku jebem, duso prodana".
Nisam znao jel bi se smijao ili plakao na izlaganja i rezoniranja dostojna osnovnoskolskih "skolskih zadaca" kojima su neki obrazlagali ovo neobrazlozeno podvijanje repa i ostavljanje drzave u govnima.
Znao sam jel bi se smijao ili plakao (smijao sam se) na pravi pravcati nekrolog koji je covjek-okreceni-grob Josip Friscic spjevao - strogo u proslom vremenu, s naglaskom na aorist i imperfekt - o dobrom doktoru kojeg vise nema. Morao ga je sljedeci govornik podsjetiti da doktora "itekako ima". Samo ne na toj sjednici, na kojoj bi svaki castan podnositelj ostavke bio, kao sto su primjetili neki drugi.
Toliko sam bio shokiran i razbjesnjen takvom drskoscu premijera, i ljigavoscu njegovih poltrona koji su ga opravdavali, da sam u jednom trenutku pljunuo na televizor. Stvarno; morao sam poslije obrisati pod (nisam dobacio, gledao sam s drugog kraja sobe). Ne radim to u zivotu - niti inace vicem na televizor kao jucer - ali otelo mi se naprosto, u jednom narocito odvratnom trenutku. Onako, siroko i rasprskano (otislo je i po ormaricu, lampi i vazi); iskreno.
"PTUJ, djubre jedno", taj tip; s vrhova usnica. Ne sjecam se vise ni tko je bio, mislim da se covjek-gipsani-zabac Luka Bebic nesto bio pokusao nasaliti.
M'rsh.



Medjutim kako prolaze dani, sve mi cudnije i cudnije zvuci taj odlazak bez obrazlozenja. Tu nesto nije u redu - osim sto vec ionako debelo nije u redu, naravno. Ali tu nesumnjivo ima i nesto vise. To je zapravo toliko bizarno, da znaci da je u pozadini nesto neizrecivo.
Zasto dr. Ivo kojeg nesto - ili netko - neizrecivo tjera na ostavku nije bar izmislio neki razlog, bilo koji od ovih koje nabrajaju sveprisutni "teoreticari ostavke" je beyond me. Mozda zato jer je svaki od tih mogucih izgovora priznanje poraza, a on to ne moze. Ili je ovakav bizaran nacin bio jedan od requirementa onog tko ga je na ostavku natjerao.

Jer sto vise razmisljam o apsurdnosti i bizarnosti te i takve ostavke, sve vise imam osjecaj da je Sanader necim gadnim natjeran na ovakav postupak. Drugim rijecima, ucjenjen.

Mozda mislite da je ucjena pre-egzoticna stvar za domacu politiku i politicare uopce, i da takvo sto postoji samo u romanima i filmovima. Medjutim nije nuzno tako.
Oni koji su citali moj glavni, najveci, najbolji i najvazniji post (ha! megalomanskog li opisa; ali stvarno je tako, znaju oni koji su ga citali; a tko nije neka smjesta prione), Afera Dutroux (War on Children - Part II), znaju za indikativni citat belgijskog politicara:

Belgium is a thousand layers of shit. You cannot hope to understand Belgian politics until you understand blackmail.

(Belgija je tisucu slojeva govana. Ne mozete ni poceti razumjeti Belgijsku politiku dok ne razumijete ucjenu.)


Ne vidim razloga vjerovati da je Belgija neki strasno veliki izuzetak u ovome. Sve zemlje imaju tajne sluzbe, sve zemlje imaju prostituciju, pedofiliju, organizirani kriminal, itd. Uz malo korupcije, vise nego dovoljna logistika za organizirano a potajno kompromitirati, pa prijetnjom raskrinkavanja ucjenjivati, mocne i relevantne ljude. A osim ucjenjivanja kompromitiranjem, moze se covjeka ucjenjivati i na drukcije, i direktnije nacine; npr zivotom - ili zivotom njegove djece. A u zemlji u kojoj je nedavno ubijena Ivana Hodak, takva prijetnja ima tezinu.

Gledao sam jedan video njegove pressice, i slucajno stisnuo pauzu u trenutku kad je bljesnuo flash. To mi je savrseno ilustriralo trenutna razmisljanja.



"Tko je ova sjena sto se ominozno uznosi nad Sanaderom, ova sjena iz pozadine koja vuce konce ove ostavke, i ove lutke koja ju daje......"

Te i takve su mi se misli vrzmale po glavi sve vise ovih dana, a danas sam evo nasao i naznake da sam mozda u pravu.

Je li ova Sanaderova neobicna odluka mozda prva u potpunosti moralno ispravna odluka u dugo vremena.........?
Naime da mu je vazniji zivot djece nego politicka karijera...

Pritisak Bruxellesa i Karamarkova ucjena: Zašto je Sanader morao dati ostavku?

Domagoj Margetić / prenijeto sa Necenzurirano.com

(klikni ovdje za prvi dio texta, u kojem se govori o pritisku EU na Sanadera da se rijesi Karamarka, i razlozima Sanaderovog oklijevanja da to ucini [ukratko: vlastita korumpiranost; sa dosta vrlo interesantnih detalja].)

podsjetimo, jedna od svjedokinja u slučaju ubojstva Ive Pukanića, Ružica Balen Milojević, koja je u svojem iskazu o zadnjem susretu s Ivom Pukanićem jasno ukazala na dvoje stvari koje joj je Pukanić rekao.

Prva je ta da je otkrio da su isti koji su organizirali ubojstvo kćeri Zvonimira Hodaka, prijetili i ubojstvom kćeri Ive Sanadera, i drugo da se u istrazi o ubojstvu Ivane Hodak ne smije vjerovati Tomislavu Karamarku.

Prilikom podnošenja ostavke, Sanader je sam rekao kako se radi o „osobnim razlozima“, ne navodeći o kojim se točno „osobnim razlozima“ radi.

Međutim, uzmemo li u obzir iskaz kojeg je policiji u slučaju Pukanićevog ubojstva dala Ružica Balen Milojević, a koji povezuje Tomislava Karamarka s ubojstvom Ivane Hodak i prijetnjama ubojstvom Sanaderove kćeri, te uzmemo li u obzir da je policija taj iskaz proslijedila Karamarku, koji više od pola godine iskaz Balen Milojević nije proslijedio premijeru Ivi Sanaderu, niti ga je upozorio na to da postoje indikatori o ugroženoj sigurnosti premijerove obitelji, slika okolnosti pod kojima je Sanader dao ostavku puno je jasnija.

Osim navedenog, postoji i informacija visokopozicioniranog djelatnika Sigurnosno obavještajne agencije, s kojim sam razgovarao prije nekoliko dana i koji mi je tada dao informaciju, koja mi se, priznajem učinila nevjerojatnom, zbog čega je nisam niti detaljnije istražio niti objavio.

Naime, taj djelatnik SOA-e s kojim redovito komuniciram i koji mi do sada niti jednom nije dao nevjerodostojnu ili neistinitu informaciju, međutim informacija koju mi je dao prilikom našeg zadnjeg susreta, prije pet dana, bila mi je jednostavno nevjerojatna i to je razlog zbog kojeg je nisam objavio.

Sada, nakon Sanaderove ostavke, ta informacija baca potpuno drugačije svjetlo na okolnosti pod kojima je Sanader podnio ostavku na sve političke dužnosti i povukao se, gotovo preko noći, iz političkog života.

„Uhvatili smo komunikaciju Felixa Osmanija sa Karamarkom i sa pripadnicima kriminalnog podzemlja u Hrvatskoj i operativnim smo nadzorom utvrdili kako Osmani prijeti atentatom ili na premijera Sanadera ili na nekog od članova Sanaderove obitelji, kako bi izazvali krizu vlasti i kako bi Karamarko lakše zadržao kontrolu nad sustavom“, tvrdio mi je u subotu moj sugovornik iz Sigurnosno obavještajne agencije (SOA).

„Oni prijete ubojstvom premijera ili članova njegove obitelji. To im je plan. Tako preuzeti institucije, odnosno zadržati kontrolu nad institucijama i otvoriti put za svoje ljude“, tvrdio mi je prilikom našeg zadnjeg susreta ovaj agent SOA-e.

Moram priznati da mu tada nisam vjerovao. Cijela ta njegova priča o navodnom planu atentata na premijera Sanader činila mi se nevjerojatnom i pretjeranom, nisam bio sklon objaviti takvu informaciju, bojao sam se da naš redoviti izvor iz SOA-e jednostavno pretjeruje ili ima neke krive informacije ili procjene.

Međutim, nakon što je Sanader neočekivano podnio ostavku očito je kako je informacija koju mi je otkrio ovaj djelatnik SOA-e bila provjerena i vjerodostojna.

Naime, SOA je, a kako je to meni prije pet dana tvrdio i ovaj izvor, očito cijelo vrijeme imala vrlo detaljna operativna saznanja o prijetnjama upućenim Ivi Sanaderu i njegovoj obitelji, i to prijetnjama koje dolaze od osoba iz kriminalnog miljea usko povezanima sa dvojicom ključnih ljudi u hrvatskom sustavu sigurnosti: ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom i šefom Ureda Predsjednika Republike Amirom Muharemijem.

Sanader je očito ucijenjen na ovakvo odstupanje s vlasti, koje najviše koristi upravo koncepciji preuzimanja izvršne vlasti koju je najavio Stjepan Mesić.

Naime, upravo mi je taj scenarij opisao i moj sugovornik iz SOA-e.

„Plan je takav da HDZ preuzmu oni ljudi koji će izazvati ozbiljne podjele i na kraju raskol u HDZ-u.

Kada se to dogodi, biti će moguća jedna šira koalicija „nacionalnog jedinstva“, koju bi činili i HDZ i SDP, a koju bi predvodio kao mogući premijerski kandidat Stjepan Mesić, i sve pod krinkom izlaska iz krize, kriznog upravljanja zemljom, ali i čvrstog oslanjanja na gospodarska partnerstva sa zemljama poput Irana, Sirije, Katara, Saudijske Arabije.

O takvom je planu Karamarko nedavno razgovarao sa Osmanijem i Muharemijem, a prateći zapravo Felixa uhvatili smo i ovaj kontakt“, tvrdio mi je moj sugovornik iz SOA-e prije nekoliko dana.

Sanader je čini se otišao uslijed ozbiljnih pritisaka Bruxellesa, koje je istovremeno iskoristio Tomislav Karamarko kako bi spriječio takve promjene uslijed kojih bi on i njegovi ljudi zgubili kontrolu nad sigurnosnim aparatom.

Odnosno Bruxelles je vršio pritisak na Sanadera, a Karamarko ga je očito ucijenio i time proizveo stanje institucionalne krize koja njemu jamči opstanak na čelu sigurnosnog aparata, ili barem kontrolu nad sigurnosnim aparatom, dok istovremeno jamči opstanak krimogenog sustava povezanosti vlasti i kriminalnog podzemlja

Bivši Karamarkov bliski suradnik u Sigurnosno obavještajnoj agenciji tvrdi kako upravo aktualni ministar unutarnjih poslova stoji iza ovog baršunastog državnog udara.

„Sve je počelo ubojstvom Ivane Hodak".

Sanaderova smjena, odnosno ostavka, samo je nastavak restrukturiranja netransparentnih centara moći u Hrvatskoj i njihovih međusobnih odnosa i odnosa sa međunarodnim kriminalnim skupinama, drugim riječima Sanaderov odlazak nastavak je procesa stvaranja jedne nove krimogene arhitekture na Balkanu, proces koji je agresivno započeo ubojstvom kćeri Zvonimira Hodaka, a nastavio se ubojstvom Ive Pukanića“, zaključuje moj sugovornik iz SOA-e.


Post je objavljen 04.07.2009. u 04:16 sati.