Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magnifikat2

Marketing

Grkokatolici u Međugorju

Kad ugledate veliku grupu grkokatoličkih svećenika u njihovim crnim odjelima možda biste pomislili da su naši – rimokatolički. Doduše, NAŠI jesu – u to smislu što vjeruju sve isto što i mi, priznaju papu – ali samo njihov obred nije katolički nego pravoslavni.

Evo malo vjeronauka: Grkokatolici su se i pojavili nakon jednog pokušaja ujedinjavanja pravoslavaca i katolika.
Jedan dio pravoslavaca tada se priključio katolicima ali su zadržali istočni obred. Nazivamo ih katolici istočnog obreda ili grkokatolici.

I kao prvu razliku između rimokatoličkih i grkokatoličkih neki automatski kažu: ''Aha, to su oni koji se mogu ženit''
E, ne mogu. Svećenik koji se zaredi neoženjen ne može se ženiti. Ali je kod njih moguće da netko oženjen postane svećenik.
//Zato se neki lako mogu sablaznit kad vide tamo negdje (kod isusovaca u Zg npr.) bogoslova s curom – ali, šta znaš – možda je grkokatolik…//

Grkokatolici su ovih dana također sudionici Svećeničkog tjedna u Međugorju i njih oko 120 smješteno je kod Nancy, gdje kako sam mogla primjetiti mogu na poseban način – baš preko nje – i atmosfere u tom domu doživjeti Majčinsku – Gospinu prisutnost.
Oni sigurno imaju dobar seminar u toku dana vani na otvorenom, ali uz smještaj u dvorcu imaju sigurno i jednu specifičnu duhovnu obnovu koju mislim da nikad neće zaboravit upravo zahvaljujući Nancy i Patricku… jer oni zaista pokazuju primjerom da smo svi mi jedna OBITELJ pozvana na BRATSKU LJUBAV… Obitelj koja ima jednu vjeru, jednog Oca, JEDNU MAJKU…

Grkokatolici imaju specifičan način pjevanja i tijekom mise u Međugorju ovih dana – oni pjevaju. Nešto posebno. Kad čujete prije ručka kako 120 glasova zaori molitvom ''OČE NAŠ'' koža vam se ježi…

A kad nekom žele dati svećenički blagoslov i to je pjevajući i, što je vrlo posebno – oni to čine svi prisutni odjednom.
A kako je to kad te odjednom mnoštvo svećenika pjevajući blagoslovi…
''It's amaizing!!!'' – opisivao je Mike jedan blagoslov na kojem je sudjelovao.
It IS amaizing. Stvarno je zadivljujuće.
Image and video hosting by TinyPic
Gospe draga,
daj i ti njima svoj Majčinski blagoslov
i čuvaj iz od svakog zla


Post je objavljen 02.07.2009. u 17:20 sati.