Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Elezove kuće - određen privremeni skrbnik - napokon!!!

www.vrgorac.hr
Gradsko poglavarstvo imenovalo je Upravni odjel za društvene djelatnosti, privremenim skrbnikom nad stambeno-obrambenom sklopu Elezove kuće, zaštićenom kulturnom dobru Grada Vrgorca.
Privremeni skrbnik dužan je poduzeti sve hitne mjere zaštite i očuvanja kulturnog dobra što ih odredi nadležni odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine, Ministarstva kulture Republike Hrvatske.Stambeno-obrambeni sklop Elezove kuće, smješten uz glavnu prometnicu južnog dijela grada Vrgorca, predstavlja objekt kulturne i povijesne vrijednosti sagrađen u 17 stoljeću. Elezove kuće se sastoje od dvije kuće, prislonjene jedna uz drugu, od kojih svaka je imala prizemlje, dva kata i potkrovlje a građene su priklesnim kamenom. Po svim pročeljima nalazilo se po nekoliko otvora-puškarnica a na glavnom, južnom pročelju u prizemlju nalazi se karakterističan polukružni ulaz u kamenim pragovima, obrubljen jednostavnim kamenim vijencem.
Elezove kuće upisane su u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu pod oznakom RST-913, odnosno po provedenoj reviziji temeljem rješenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, brojčane oznake, KLASA: UP/l-612-08/08-06/0395, URBROJ: 532-04-01-01/4-08-2 od 10. rujna 2008. godine.
Ni nakon niza obavijesti o nužnosti provedbe zakonom propisanih mjera zaštite na ovom izrazito ugroženom kulturnom dobru kojem prijeti uništenje, koje je u izrazito lošem stanju te je narušena sama statika građevine, vlasnik/ci nisu proveli propisane mjere te su se oglušili na upozorenja.
Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kojim je utvrđeno da kada nadležno tijelo utvrdi da vlasnik ne postupa s dužnom pažnjom prema kulturnom dobru i kada zaprijeti opasnost od oštećivanja ili uništenja kulturnoga dobra, Gradsko poglavarstvo na čijem se području kulturno dobro nalazi, na prijedlog nadležnog tijela dužno je imenovati kulturnom dobru privremenog skrbnika.
Gradsko poglavarstvo imenovalo je Upravni odjel za društvene djelatnosti, privremenim skrbnikom nad stambeno-obrambenom sklopu Elezove kuće, zaštićenom kulturnom dobru grada Vrgorca.
Privremeni skrbnik dužan je poduzeti sve hitne mjere zaštite i očuvanja kulturnog dobra što ih odredi nadležni odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine, Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Za naplatu troškova provedenih mjera zaštite na kulturnom dobru osnovat će se založno pravo na kulturnom dobru u korist Grada Vrgorca, a sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.


Vijest o privremenom skrbništvu me zaista obradovala. Nadam se da će se ti prostori što prije obnoviti i tu smjestiti muzej. Koliko znam, za to je najzalužniji Alen Katavić iz Odjela za društvene djelatnosti Grada, pa mu ovom prilikom čestitam. Samo, nadam se da će se tijekom obnove paziti na originalni izgled građevine.

Post je objavljen 02.07.2009. u 11:26 sati.