Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Šprem primio načelnika stožera JFC Brunssum

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Boris Šprem primio je u radni posjet general pukovnika Jeana Pierrea Bovyja, načelnika stožera JFC Brunssuma, NATO-ova operativnog zapovjedništva za operaciju ISAF-a u Afganistanu, priopćeno je u srijedu iz Hrvatskog sabora.



General pukovnik Jean Pierre Bovy izvijestio je Šprema o sadašnjoj fazi operacije ISAF-a kao te o ukupnu stanju u Afganistanu.

General pukovnik Bovy uvodno je istaknuo da je nazočnost hrvatskih trupa u Afganistanu neprocjenjivo važna za misiju. Hrvatski vojnici posebno se izdvajaju svojom stručnošću te bi mogli preuzeti i ulogu koordinatora za druge zemlje koje bi se željele priključiti ISAF-u, dodao je. Kao posebnu vrijednost general pukovnik Bovy izdvojio je snažnu integriranost hrvatskih snaga u vojni i civilni aspekt operacije, kaže se u priopćenju.

Sugovornici su se složili da je postignut napredak u Afganistanu od početka operacije ISAF-a, no da postoje i teškoće u postizanju sigurnosti i jačanju tijela vlasti na svim razinama. Posebno vidljiv napredak postignut je u području zdravstvene zaštite i dostupnosti obrazovanja djeci i ženama. O nastavku i strateškim ciljevima ISAF-a odlučivat će se potkraj rujna i u listopadu, a general pukovnik Bovy izrazio je želju da se pokrene široka politička rasprava o nastavku i krajnjim ciljevima misije.

Predsjednik odbora za obranu Šprem zahvalio je general pukovniku Jeanu Pierreu Bovyju na velikom osobnom doprinosu u pristupu Hrvatske NATO-u.

Post je objavljen 01.07.2009. u 22:12 sati.