Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Njemačka se povlači iz Afganistana

Njemačka će se povući iz Afganistana "za pet do deset godina" kada ta zemlja bude spreman skrbiti se za vlastitu sigurnost, rekao je u srijedu njemački ministar obrane Franz Josef Jung za televiziju N24.

U intervjuu za kanal vijesti, ministar obrane iz stranke CDU, (konzervativna) rekao je da bi to povlačenje moglo nastupiti "za pet do deset godina" te da će brzina povlačenja ovisiti o uspjehu.

"Uspjeh znači da Afganistan bude spreman skrbiti se za vlastitu sigurnost", rekao je Jung i dodao da "Afganistanci trebaju oko 134.000 pripadnika školovanih pripadnika snaga sigurnosti, a otprilike jednako toliko i policajaca".

Pod zapovjedništvom NATO-a u sklopu međunarodne snage sigurnosti (Isaf) oko 3.700 njemačkih vojnika zajedno s vojnicima drugih europskih zemalja obučava afganistanske snage sigurnosti.

Nijemci su se obvezali do afganistanskih predsjedničkih izbora u kolovozu povećati broj svojih ljudi na najviše 4.400, a život je izgubilo 35 njemačkih vojnika od 2002. otkako je Bundeswehr raspoređen u Afganistanu.

Post je objavljen 01.07.2009. u 12:27 sati.