Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hauntedcastle

Marketing

Metamorphosis (2007)

Režiser: Jenö Hodi
Uloge: Christopher Lambert, Corey Sevier, Irena A. Hoffman, Charlie Hollway, Jennifer Higham
Ocjena: 4,5/5 thumbup

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
U 17. vijeku, dok su Mađari ratovali sa Turcima, malo selo u Karpatima suočilo se sa mnogo strašnijim neprijateljem - groficom Bathory, optuženu za mučenje i ubistva mnogih djevojaka u čijoj se krvi kupala. Grof Thurzo doživotno zatvara groficu u kulu manastira, a kćerka joj biva oduzeta.
Radnja filma se u međuvremenu vraća u 21. vijek, gdje grupa prijatelja putuje s namjerom da posjeti Bathory dvorac, jer je jedan od njih zaluđenik legendom o grofici. Izgubljeni putnici sreću prelijepu mladu ženu (Irena A. Hoffman) koja se ponudi da im pokaže put. Međutim, na kraju se ispostavi da se ne radi tek o običnoj djevojci...

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Iako nisam ljubitelj filmova sa vampirima, ovaj me je totalno osvojio. Pretpostavljam da većinu neće oduševiti, što potvrđuje i ne baš zavidna ocjena na IMDb (3.7/10 sa 468 glasova), ali meni je film baš legao. Posebno mi se sviđa što je u cijelu priču upakovana i legenda o Elizabeth Bathory, poznatijoj kao Krvava grofica. Pohvalio bih Irenu A. Hoffman, koja usput budi rečeno odlično izgleda, za sjajno odrađenu glavnu žensku ulogu, kao i Christophera Lamberta za ulogu Constantina Thurzoa. Film je poželjno pažljivije pratiti jer je odrađen kroz mjestimične flash backove, koji naravno imaju svoje značenje. No, neću sada pretjerano da pričam o tome da ne bih odavao spojlere. Imam i par zamjerki na film, prije svega na pojedine glumce koji su pomalo iritantno i ne baš najsjajnije odradili svoj posao. To se odnosi naročito na Jennifer Higham u ulozi Kim, koja djeluje pomalo idiotski sa stalnim kreveljenjem u filmu. Profil Keitha kojeg tumači Corey Sevier je malkice glupo osmišljen jer lik pokušava da opravda ubistva Bathoryjeve navodeći neke nebulozne načine sankcionisanje dotične. Na ostalo nemam zamjerke.

Photobucket

Post je objavljen 30.06.2009. u 03:58 sati.