Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO skeptičan prema ruskim prijedlozima

Zapad je Rusiji u nedjelju na Krfu poručio da njen plan sveeuropske sigurnosti ne smije potkopati ulogu NATO-a ili organizacija za europsku sigurnost i zaštitu ljudskih prava.



Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakojanis je nakon sastanka ministara 56-ročlane Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) rekla da je rasprava bila "otvorena", što diplomatskim rječnikom znači oštro neslaganje.

"Mi ne trebamo novu strukturu. Imamo ih mnogo na raspolaganju, UN, EU, OESS, Vijeće Europe. Imamo načela, imamo strukture, idemo ih osnažiti", rekao je novinarima francuski ministar vanjskh poslova Bernard Kouchner.

Dužnosnici Europske unije su nakon sastanka na Krfu rekli da su se izaslanici složili razmotriti nove scenarije za sveeuropku sigurnost ali da ništa ne može zamijeniti NATO ili OESS. Ministri vanjskih poslova članica OESS-a su u Grčkoj u nedjelju razgovarali o novoj sigurnosnoj politici za Europu, a posebice o poslijeratnoj Gruziji.

Na sastanku OESS-a razmotren je novi plan za europsku sigurnost koji je predložio ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. Po Sporazumu o europskoj sigurnosti koji predlaže Rusija zemljama sudionicima bi se dao ravnopravan status, isključili bi se vojni savezi koji bi potkopavali sigurnost drugih strana i uskratilo bilo kojoj zemlji ili savezu pravo da održava mir i stabilnost na kontinentu.

Post je objavljen 29.06.2009. u 10:12 sati.