Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Dan drzavnosti, 25.6.2009

Tema zahvalnosti, i nezahvalnosti, spomena i zaborava, uvijek mi je nekako posebno zanimljiva, najvise vezano uz sve sto se dogadjalo sa i oko p. Luke, a istovremeno toliko snazno isprepleteno s herojskim djelom nasih branitelja, i onime kako im hrvatsko "drustvo" danas sve to vraca...Pa evo, par detalja iz jucerasnje propovijedi kard. Bozanica u Sv. Marka, gdje sam bila s roditeljima (javljaju mi i da su me vidjeli na TV : ), uz srdacne pozdrave, cestitke i zahvalnost legendarnom hrvatskom branitelju i p. Lukinu sogoru, imenjaku sv. Marka - Marku Mesinu!

"Mi danas u našoj domovini Hrvatskoj, na Dan državnosti, zahvaljujemo. Zahvalnost Bogu velika je odlika jednoga naroda, jer u njoj se očituje prepoznavanje dara. U nizu onih za koje Bogu zahvaljujemo nalaze se na osobit način branitelji. Oni nas – ponekad glasno, a ponekad samozatajno i tiho – pokušavaju upozoriti na važnost spomena, na opasnost od zaborava. Ta, dobro znamo da zahvalnosti bez spomena nema.
U životima branitelja zrcali se sva drama, ali i ljepota naviještene Božje Riječi u ovome slavlju. Oni ostaju svjedocima ljubavi do poniženja i svjedocima poniznosti do očitovanja Božje dobrote.

2. Braćo i sestre, hrvatski branitelji su uznemirujuća, ali i oslobađajuća prisutnost spomena u našem društvu. Njima se danas obraćam s posebnom zahvalnošću. Dragi branitelji, velikodušni muževi i žene, znam da ste mnogi ranjeni u duši; znam da vas puno toga umara i znam da je neprijateljima Hrvatske cilj da se, pod navalom prozivanja, uvrjeda i laži, odreknete spomena.No, znam da ona velikodušnost kojom ste pristupili obrani Domovine čuva ljepotu hrvatske duše. I dok nas često opominjete da ne zaboravimo, mi vas ohrabrujemo da živite od spomena koji čuva smisao života s Bogom.Ujedno se pitam: Kako je moguće da se u našem društvu od najuzornijega primjera dragovoljnoga izlaganja životnim opasnostima za druge stvara slika problematičnih ljudi? Ako se o braniteljima govori loše; ako se o njima stvara dojam da su to ljudi koji samo traže povlastice; koji žele nešto što im ne pripada; koji su išli u rat iz koristoljublja; ako se kristalna čistoća njihove spremnosti na davanje života baci u blato, što ostaje od Hrvatske? Već čujem odgovore da nisu svi u pitanju, nego samo neki. A pritom se ne kaže koji su to neki, kao da se namjerno ne želi raščistiti stvari. Stvara se dojam kao da je nekome stalo do ostavljanja i stvaranja dovoljno blata da Domovina bude okaljana...

Branitelji koji su u sebi osjetili Božju ljubav, nisu tražili povlastice ni časti. Resila ih je skrovitost, nipošto napadna pojavnost.
Slušajući danas njihova svjedočanstva, nemoguće je prečuti ispovijedi susreta s Bogom. Dok su bili uronjeni u tamu; sljubljeni sa zemljom u zadahu neprijateljske mržnje, krunica oko vrata vraćala ih je na spomen da povijest piše Bog, te da je na svaku stranicu utisnuo potpis Kristova križa. Iako se za slavna razdoblja ljudske povijesti kaže da su stranice ispisane zlatnim slovima, hrvatske najljepše stranice ispisane su Božjom Riječju.
...
Umor nastaje osobito onda kada se uvuče sumnja u smisao prijeđenoga puta i kada se čini da je nešto obescijenjeno ili – još gore – uzaludno. Razlog umoru nije napor koji je učinjen sa smislom, nego ono što se mora učiniti, kada je smisao oduzet.
...
Neka našu Domovinu uvijek prati nebeski zagovor sv. Josipa, njezina zaštitnika, i Presvete Bogorodice Marije, najvjernije odvjetnice Hrvatske.
Amen."

Bozaniceva propovijed o braniteljima

"Slušaj kako grmi,
kako more pjeni,
pitaju te jesu li zaboravljeni.
Za njih se pomoli,
nek' mi braća znaju
heroji se nikad ne zaboravljaju."

Thompson - Ratnici Svjetla

A vezano uz p. Luku, kao sto su me svi nekoc, umjesto pozdrava, pitali: "Kako je p. Luka?!", danas me pitaju: "Sto cemo s p. Lukom?", te uoci sutrasnje 6. godisnjice njegove prometne nesrece, i nazadujuceg stanja i stetnog okruzenja u kom se trenutacno nalazi, napominjem da sam bas danas i o tim temama razgovarala sa svojim zupnikom p. Musom, koji mi je ulio novu nadu, najavljujuci skoro isusovacko rjesenje p. Lukine trenutne situacije...

Pa uz molitve, za nasu domovinu, i nase drage branitelje, molimo i dalje na tu nakanu. Moja 1. nakana (od 3 iz desnog stupca) je zahvaljujuci i vasim molitvama, sretno rijesena, sada preostaju jos samo dvije - osloboditi se "titoljubnog" i jugonostalgicnog predsjednika Mesica, i spasiti p. Luku!

Zivjela Hrvatska!
Drina

Post je objavljen 26.06.2009. u 15:13 sati.