Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sasapetkovic

Marketing

Osnovni ČA-ČA (Cha-cha) ritam

Osobno sam uvijek vjerovao da svaki bubnjar koji nešto vrijedi treba poznavati barem osnovne ritmove raznih (što mnogobrojnijih) vrsta glazbe. Poslovica "čovjek vrijedi koliko jezika govori" se itekako može koristiti i u glazbenom smislu: da glazbenik vrijedi onoliko koliko glazbenih stilova autentično umije odsvirati. Iz te filozofije sam odlučio postati nekoliko video clipova + transkripcija vezanih uz tzv. latin ritmove, koje hrvatski bubnjari u pravilu ne poznaju dovoljno, većinom iz razloga što latin glazba kod nas nije toliko raširena, kao što je u nekim drugim dijelovima svijeta.

Postoje mnogobrojni i raznovrsni pravci tzv. latin glazbe, od kojih su vjerojatno najpopularniji cha cha, rumba, samba, mambo, merengue, te bossa nova. To nikako nisu svi glazbeni pravci ovoga stila - ne smijemo zaboraviti tango, bolero, pasa doble i veliki broj drugih pravaca i izražaja.

Svi latin pravci se baziraju na tzv. clave feelu. O tome ću neki drugi put, jer je u pitanju filozofija i osjećaj ritma oko čije upotrebe "lome koplja" i iskusni latino glazbenici.

Za početak, evo jednog primjera kako svirati bazni cha cha ritam. Važno je napomenuti da se cha cha svira sa otpuštenom mrežicom na dobošu, obzirom da je autohtoni cha cha pattern namijenjen za timbales. Ovaj ritam prikazujem u dva tempa, najprije 100 BPM, pa 140 BPM, oba puta pattern sviram dvaput za redom:



Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 26.06.2009. u 13:16 sati.