Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Imate li svog Idola ?

Vjerovatno ste vec culi da je umrla jos jedna legenda, ime koje je skoro svako znao.
Umro je Michael Jackson kralj POP muzike, covjek koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag u muzickom svijetu ali i brojne skandale po kojima ce ga pamtiti.
Bio je excentricna osoba, ali svakako medijski jako zanimljiva i novinari su to koristili maksimalno sto je vjerovatno i jedan od uzroka njegove prerane smrti.

Ne zelim danas pisati o njemu, ali potaknulo me je jutros na razmisljanje o tome tko su danasnji idoli i tko su uzori novih generacija.
Moram biti iskren ja svoga idola i svoj uzor nemam i mozda sam jedan od rijetkih.
Obozavam razne stilove muzike i nekada sam ludo obozavao Bijelo Dugme.
Kupovao sve njihove ploce, isao na sve njihove koncerte, lijepio njihove postere, cak sam imao srecu i upoznati osobno neke clanove dugmeta.
Godine su prolazile kako sam postajao stariji otkrivao sam nesta novo u svijetu oko mene , pa sam se divio i Misi Kovacu, The Beatles, Nikoli Tesli, Elvisu Preslyu , Bruce Leeu, Dean Martinu, James Deanu, Marilyn Monroe, Deep Purplu, Shopenu, ali nikada vise i nikome sa onom strascu kao prema "Dugmetu".
Volio sam gledati i slusati mnoge ali ne vise sa euforijom nego sa stilom i ljubavlju prema liku i djelu.
Jedan sam od rijetkih koji se ne divi Roling Stonsima koji evo skoro 50 godina pune stadione a iza sebe jedva imaju nekoliko hitova kojhi se pamte. Postujem sve sto su napravili do sada ali jednostavno u njima ne vidim svoje idole.
Obozavam slusati Dean Martina, Ronan Keatinga, Brian Adamsa, Kasey Chambers, ali jos i nakon toliko godina zaista volim slusati Misu Kovaca, Olivera, Hari Mata Hari, Doris Dragovic, Kemala Montena, Zdravka Colica i jos neke.
U novije vrijeme ugodno su me iznenadili Armin Muzaferija i Leo.
Radjaju se neki novi likovi koji ce se pamtiti kao sto smo i mi pamtili u svoje vrijeme ili nasi roditelji u njihovo vrijeme ali kao sto rece prije nekoliko dana na TV Lionel Richie, RAP muzika i novi stilovi ukrali su nam 15 godina vremena da smo zaboravili na muziku i kvalitet.
Sve manje je idola i sve manje je fanatika koji bi sve sa sebe dali samo da vide ili dotaknu svoje idole.
Dali je razlog tome prenapucena glazbena scena u svijetu opcenito ili je razlog tome los kvalitet onoga sto stvaraju ne znam, ali je sigurno da vise pamtimo one koji su bili prije 20 - 30 godina nego ove koji se pojave u posljednje vrijeme i zaborave za nekoliko godina kao da nisu ni postojali.

Volio bih da se vrati kvalitet i da je manje ljudi u muzici koji su medijski exponirani, mislim da bi tada vise uzivali u onome sto nam se nudi.
I u svijetu filma i svijetu muzike doslo je do nekog zasicenja i sve manje je kvaliteta a sve vise "Gotovcevih".

Imate li vi svoga idola i koga obozavate ?








Post je objavljen 26.06.2009. u 09:32 sati.