Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starlight0butter

Marketing

O ljubavi i strasti

Čime započeti svečani prvi post nego temom koja priliči tako značajnom postu. Tema koji se vrti od vijeka vijekova i vrtit će se još toliko. Ljubav. I paralelno s tim, njena vječna saveznica, Strast.

I najrezerviranija osoba treba ljubav, pažnju, njegu i svakako strast. Koliko puta dnevno vas prevlada taj osijećaj, jaći od svih drugih?


Volite li se ljubiti? Jeste li ikada bili žrtvom nekontrolirane strasti? Poludijeli od same čežnje i opijeni proteklom ljubavnom noći? Eh, ono što ste možda uvijek naslućivali sada je i biokemijski dokazano : znaći jaki nas osjećaji čine sretnima, ovisnima, a katkada i - ludima...

Osobno najdraža od priča iz grčke mitologije mi je ona o Amoru i Psihi.

Tako je lijepa Psiha morala obećati da boga ljubavi kojiju je svake noći posjećivao, nikada neče pogledati pri svjetlu. kada je jednom ipak upalila ulnu svjetiljku, Amor se probudio i nestao


Ta nas bajka treba upozoriti da otvoreni pogled u samo lice ljubavi takoreći, može završiti njezinim gubitkom.

No.. jeli čar ljubavi danas stvarno otkrivena? Razno razni znanstvenici, pomoću računala, zaviruju u središte našeg emotivnog života- u sam mozak. Proučavaju neurotransmitere i hormone koji nam kruže tijelom i pokošavaju uporno odgonetnuti biokemijske sastave koji nas već stotinama i tisućama godina obmanjuju.
Obmanjuju. Volim tu riječ. Kako bi Jacques Anatole François , francuski književnik i dobitnik Nobelove nagrade, rekao:
Bez obmane bi čovječanstvo umrlo od očaja i dosade.


Image Hosted by ImageShack.us


Vratit ću se na jedno od svojih hipotetskih pitanja koje sma postavila pri početku posta "Volite li se ljubiti?" teško da će netko negirati odgovor na ovo pitanje. Ipak je poljubac slatki početak i uvijek može još malo zasladiti kraj :) Dakle počevši s poljupcem (kao što počinje i svaka dobra ljubavna priča) zaključujemo; Kroz usta protječu zrak i govor i hrana ulazi u tijelo. Usta su vrata u naš unutrašnji život pjesnički rečeno, i u metafizičkom smisslu su prolaz za dušu.
Prema Platonu (opet se vračam na tako obožavane grčke filozofe,a Platon je svakako potreban u ovoj temi o ljubavi i strasti pjeva) "Pri poljupcu duša dolazi do usana kako bi napustila tijelo" Naravno, platonski je poljubac isključivo trebao služiti nečem duhovnom i dubokom, a ne tjelesnoj požudi.

Eh sad bi se opet vratila na znansvenike (koji naravno za sve imaju točku na i); Oni na poljubac gledaju...drukčije, ali svakako prilično zanimljivo, bar meni.
Glad i žeđ za tuđim usnama bihevioristi povezuju s načinom prehrane nekih vrsta majmuna:iz usta u usta. Drugi pak vjeruju da su naši preci ližući životno važnu sol s kože otkrili zadovoljstvo u dodirivanju (baš me zanima koliko im je za to bilo potrebno lud)
I sad dolazimo do "the otkrića"... američki anatom David Berliner (mudar čovijek koji je među prvima na tržište lansirao toaletne vode s feromonima za muškarce i za žene) smatra da otkrio kemijsku pozadinu poljupca: "Poljubac služi upijanju feromona koje izlučujemo preko kože". Taj nam je zaključak zasigurno objasnio sverofl

I eto, sad ja ne razumijem čemu svi ti znanstvenici imaju potrebe za stvaranjem ovih bedastih definicija, kada je sam poljubac i smaa ljubav nešto neozbiljno što se jednostavno nemože definirati. To je osiječaj a osiječaji nisu opipljivi niti ih se nemože dokazati. Mislim ti uvijek možeš reći da si bolestan i da te boli glava, ali kako češ to dokazati? Isto tako sa ljubavlju, zar ne?

Image Hosted by ImageShack.us


Nisam napomenula još jedno briljantno objašnjenje ljubljenja ; Ljubljenje je oblik njušenja! Doduše kada bolje pogledamo njuh je svakako vrlo važno osijetilo u ovom području. Nekim je pokusima utvrđeno da ljudski feromoni utječu direktno na hipotalamus, dio mozga koji upravlja upravo nagonima i vegetativnim funkcijama.

A kad smo već kod osjetila, inače najvažnije osjetilo, vid, pri poljupcu se uglavnom isključuje. Svi znamo da je to zato jer nam je onda osijetilo dodira snažnije.

No dašak mirisa, određena glazba ili određena haljina biti će dovoljni kako bi se valovi uzbuđenja od tih osijetila uputili u naš mozak.
Ali zašto nas strast udara kao grom iz vedra neba? Mora li čovjek prvo izgubiti glavu da bi s nekim uopće mogao biti? I zašto ponekad prvo dođe strast pa ljubav a zašto je ponekad obrnuto?
Da sada vidim znanstvenike i njihov odgovor na ovo pitanje!

Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 25.06.2009. u 16:05 sati.