Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ggirry2

Marketing

milan kundera: knjiga smijeha i zaborava


isprepletena i složena priča, prilično erotski obojana, s uvijek jasnom, bolnom, nikada zatvorenom ranom: emigracijom, bijegom iz svoje domovine, bijegom od svojih sunarodnjaka.
ogorčeni kundera svojim bivšim susjedima očito ne može zaboraviti što su njemu i ostalim izgnanim, ali i obješenim, okrenuli leđa.
- nema zaborava -
knjiga pocijepana na sedam različitih priča.
nikako ju ne čitati "usput", već s puno mira oko sebe.

citati:
"Ljudi žele biti gospodari budućnosti samo zato da mogu mijenjati prošlost."

(Tamina) “Čezne za svojim dnevnicima da se onaj trošni kostur događaja što ga je stvorila u kupljenoj bilježnici ispuni materijalom i pretvori u kuću u kojoj bi mogla živjeti. Jer, ako se nestabilna gradnja uspomena sruši kao loše postavljen šator, od Tamine će ostati tek puka sadašnjost, nevidljiva točka, ono ništa što polako puzi prema smrti.

"Narodi se likvidiraju tako da im se najprije oduzme sjećanje. Unište im se knjige, obrazovanje, povijest. Netko drugi im napiše knjige, da im drugo obrazovanje i izmisli drugu povijest. I narod onda postupno počne zaboravljati što je bio i što je sada, a svijet oko njega to zaboravi još mnogo brže."

u početku svog erotskog života muškarac doživljava uzbuđenje bez užitka, da bi na kraju uživao bez uzbuđenja.”

"Jan i Hedvika se nikada nisu razumjeli, a ipak su se uvijek slagali. Svatko od njih je tumačio smisao riječi onog drugog na svoj način, tako da je među njima vladao savršen sklad. Savrešana solidarnost zasnovana na nerazumijevanju."

Muškarac je govorio, ostali su ga sa zanimanjem slušali, a njihovi obnaženi penisi su tupo, tužno i apatično zurili u žuti pijesak.

a s nekim se izjavama i ne slažem:

"budućnost je praznina prema kojoj su svi ravnodušni, koja nikoga ne zanima ..

Post je objavljen 23.06.2009. u 07:48 sati.