Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Besplatan odmor uz volonterski rad. WWOOF

U doba svjetske krize a posebno u turizmu za koji sam predvidjao prije nekoliko godina kako ce doci do promjena i gubitka turista, sve manje ljudi se odlucuje na skupe odmore. Promatram njemce oko sebe koji stede svaki euro i nastoje na najbolji moguci nacin u ovoj krizi zivjeti koliko je to moguce normalno.
Velike su ponude za jeftine odmore na sve strane a posebno Turska i Spanija.
Mozemo skoro u svakoj trgovini od ALDI ili LIDL pronaci kataloge i prospekte jeftinih ponuda za razne zemlje ali medju tim destinacijama nema Hrvatske !!?
Ili mi nismo konkurentni ili smo preskupi neznam vise ni sam, a uz iznimku ministra Bajsa neznam ni koliko imamo strucnjaka za promidzbu naseg turizma.
Mislim da je proslo vrijeme kada su turisti iz Europe dolazili kod nas samo da bi se kupali na moru a mi bili ponosni sto imamo prekrasno more pa dizali cijene do neba.
Slusao sam prije dosta godina bivseg ministra turizma Niku Bulica koji je jasno i glasno rekao da Hrvatska ne treba biti "ZEMLJA JEFTINOG TURIZMA" a sada nam se desava da turisti otkrivaju Tursku, Tunis, Cipar, Spaniju, Portugal, pa se vjerovali ili ne i Albaniju koja ima prekrasnu obalu, malo turista i izniman odnos prema gostu.
Nisam cuo jos nikoga da je bio razocaran odmorom u Turskoj ili Spaniji.
O turizmu je toliko toga napisano da mi se jednostavno neda pisati na tu temu ali bilo mi je interesantno malo pogledati po internetu sto se sve nudi za jeftine odmore.
Cipar i Turska su umanjili porez na turisticke djelatnosti 10 % uveli jeftin gradski prijevoz, dali jeftiniju hranu i pice i traze nove mogucnosti kako biti konkurentni, a nama treba 50 eura od Zagreba do Splita i natrag, samo za auto cestu
a da ne govorim o tome da i onaj koji je iz Hrvatske mora platiti neku pristojbu turistickoj zajednici ako ode na more kao turist. Znaci li to da i Dalmatinac kad dodje u Vukovar treba platiti pristojbu ako ce kod nas provesti nekoliko dana ?
Mislim da je to vrhunac blesave politike u nasem turizmu.


Jeste li nekada pomislli da bi mogli otici u neku lijepu zemlju bilo gdje u svijetu na odmor a uz to raditi 4 sata dnevno i time platiti odmor ?
Upravo to vam nudi WWOOF
WWOOF je poznata svjetska organizacija koja okuplja volontere za rad na farmama koji uz to imaju odmor i mogucnosti da upoznaju tu zemlju.
Naravno da Hrvatska nije u toj organizaciji, ali ideja je orginalna i mislim da bi svakako trebali razmisliti nesta u tom smislu.
Tu su izmedju ostalih cak i Ruminija, Bugarska i Estonija ali nas nema.

Platite sami putovanje, odete recimo u Portugal na godisnji odmor, imate spavanje i hranu, odradite 3 - 4 sata na nekoj farmi ili u nekom hotelu i upoznate tu zemlju.
Ovo nije za obitelji i parove koji imaju djecu ali za samce ili parove bez djece, a posebno za studente je zaista orginalna i zanimljiva ideja.
Mislim da bi se to moglo ulaskom u EU prosiriti i na studente iz Europske unije koji bi u sezoni besplatno radili u hotelima, restoranima, kampovima, kao cuvari plaza, spasioci, cistaci, opskrbljivaci ili slicno.
Time bi profitirali turisticki radnici, dobili bi turiste koji bi trosili svoj novac a radili kod nas besplatno za hranu i spavanje.
Mozda izgleda cudno ali recimo u Australiji svaki drugi stanovnik uradi nesto volonterski tj. besplatno.
Kod nas to nije slucaj na zalost.
Turizam u svijetu poprima neke nove oblike a mi zaostajemo za tim.

Dali biste vi otisli na takav odmor u neku zemlju koja vam se svidja ?

http://www.wwoofinternational.org/








Post je objavljen 22.06.2009. u 07:33 sati.