Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POVJERENICA EU ZA POLJOPRIVREDU BILA U HRVATSKOJ



VELIKI PROSVJEDI POLJOPRIVREDNIKA U BRUXELLESU
ZBOG PADA CIJENA MLIJEKA

Mariann Fischer Boel povjerenica za poljoprivredu Europske unije bila je u prvom službenom dvodnevnom posjetu RH 11. i 12. lipnja 2009. baš u vrijeme prosvjeda poljoprivrednika pred Ministarstvom poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja. Domaćin gošći iz Bruxellesa bio je mr. Božidar Pankretić. U čast posjeta povjerenice Fischer Boel 12. i 13. lipnja bila je u organizaciji Europske komisije održana Međunarodna konferencija pod imenom „Poljoprivreda i proširenje“ na kojoj se okupilo stotinjak stručnjaka iz zemlja proširenja i država članica EU koji su raspravljali o procesu proširenja i posljedicama na poljoprivredni sektor u tim zemljama. Zajednička poljoprivredna politika, pružanje potpore prihodu poljoprivrednika, stabilizacija tržišta i diversifikacija ruralnog gospodarstva ključni je dio tog modela europske poljoprivrede.

Na konferenciji u uvodnom izlaganju povjerenica Mariann Fischer Boel istakla je da su „ usklađivanje sustava poticaja kako bi se postigla glatka integracija i uspostava Agencije za plaćanje dva motora koja su neophodna, jer se bez njih ne može uskladiti plaćanje. Novac pomaže prilagodbi poljoprivrednog sektora EU, taj novac mora biti dostupan kontroli, da se vidi da li se dobro troši. Tako ćete vidjeti da li ste spremni za sve složenosti sistema. U to će se uvjeriti i države članice EU, te tako vjerovati da ste dobar partner za suradnju.“

Na konferenciji za novinare na kojoj su dominirala pitanja ministru Pankretiću o samo dan prije okončanom prosvjedu poljoprivrednika, jer ta tema valjda, po mišljenju glasnogovornika, nije zaslužila sama za sebe konferenciju za novinare, upitana o prosvjedima poljoprivrednika farmera EU povjerenica Fischer Boil je rekla da prosvjednici u Bruxellesu ne bi prošli tako kao što su prošli u Hrvatskoj. Mislila je pritom kako je pojasnila na dogovor o subvencijama koje su poljoprivrednici tražili.

Image and video hosting by TinyPic
S desna: Marinne Fischer Boel, povjerenica EU za poljoprivredu, dr. Ivo Sanader, premijer RH, Jadranka Kosor podpredsjednica Vlade RH, mr. Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, ..................)

POLJOPRIVREDNIKCI EU PROSVJEDUJU U BRUXELLESU
No od četvrtka 18. lipnja, prema informacijama koje stižu iz Bruxellesa, farmeri iz Nizozemske, Luxemburga, Njemačke i Francuske stigli su u Bruxelles sa oko 500 traktora i željeli su doći pred sjedište Europskog vijeća . Dakako da je dolazak traktora izazvao prometni kolaps. Prosvjednici su se utaborili u jednom od parkova.

Europski poljoprivrednici farmeri prosvjeduju protiv sniženja otkupnih cijena mlijeka, traže smanjenje proizvodnih kvota, za iduću financijsku godinu, što bi trebalo rezultirati povećanjem cijena mlijeka, te traže financijsku pomoć od EU. Prosvjednici kažu da ih iskorištava trgovački sektor gdje su cijene mlijeka i mliječnih prerađevina ostale nepromijenjene, iako je otkupna cijena mlijeka drastično smanjena .
Administracija Europske komisije odbila je smanjenje proizvodnih kvota, kao i financijsku pomoć, ali su istakli da će analizirati stanje na tržištu.
Čelnici država članica EU zatražili su da administracija u naredna dva mjeseca načini analizu i u okviru nje predloži riješenja za pomoć poljoprivrednicima.





Post je objavljen 21.06.2009. u 17:32 sati.