Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Presveto Srce Isusovo

Štovanje Presvetog Srca Isusova proširilo se nakon Isusove objave Sv.Mariji Margareti Alacoque 1669.g.
Papa Pio XII. ustanovio je da je štovanje Presvetog Srca Isusova suština čitave katoličke vjere.Iz Srca Isusova proizlaze:Euharistija,sakramenti,oproštenje itd.
Nakon što je papa Leon XIII. zajedno sa svim biskupima svijeta 1899. god. posvetio svijet Presvetom Srcu Isusovu, u Hrvatskoj je sljedeće, 1900. godine bila pokrenuta inicijativa da se hrvatska mladež još posebno posveti Srcu Isusovu.
Za blagdana Srca Isusova 1900.g. 160.000 hrvatskih mladića i djevojaka posvetilo se Srcu Isusovu.
Bl.papa Ivan XXIII. u “Dnevniku jedne duše” piše:”Sve što se odnosi na Presveto Srce Isusovo postalo je za me prisno i vrlo dragocijeno. Moram se uteći Srcu Isusovu, ako želim naći rješenje za sve svoje probleme.”
Papa Ivan Pavao II. :”Krist Gospodin šapuće svakome od nas:”Daj mi svoje srce, očistit ću ga,dati mu snage, upraviti prema svima kojima je potrebno. Ljubav zahtijeva da međusobno dijelite što imate”.

Image and video hosting by TinyPic

Postoji mnogo pobožnosti i pjesama na čast Presvetog Srca Isusova. U Zagrebu, u Palmotićevoj ulici je Bazilika Presvetoga Srca Isusova. Od tamo izlazi i časopis “Glasnik Srca Isusova i Marijina”.

Dnevno prikazanje

To je pobožnost koju mnogi čine,medju njima bio je i papa Ivan Pavao II.
Radi se o tome da se na početku dana,prikažu sva djela,misli,trpljenja,boli,molitve…toga dana na odredjenu nakanu.Nakane su npr. na čast Srca Isusova i Marijina ili za duše u čistilištu ili za mir u svijetu ili za obraćenje grešnika ili za ozdravljene bolesnika ili za pomoć na ispitu ili za pomoć odredjenoj osobi ili što se već izabere.Nakana treba biti dobra i Bogu ugodna.

Postoji više oblika i načina kako se to riječima može izraziti.Možete svojim riječima ili npr. ovako:

Bože, naš Oče, prikazujem ti sav svoj dan.
Prikazujem ti svoje molitve, misli, riječi, djela i trpljenja
u jedinstvu s tvojim Sinom Isusom Kristom
koji se tebi u Euharistiji trajno prikazuje za spasenje svijeta.

Neka Duh Sveti, koji je vodio Isusa,
bude danas i moj vođa i moja snaga
da mogu svjedočiti tvoju ljubav.

A s Marijom, Gospodinovom Majkom i Majkom Crkve,
molim te osobito za nakane što ih Sveti otac za ovaj mjesec
preporučuje molitvama svih vjernika.


Najpoznatija pobožnost Srcu Isusovu je pobožnost devet prvih petaka
Radi se o tome da se treba pričesti u devet prvih petaka u mjesecu zaredom.Npr. u petak 7.srpnja,pa u petak 4.kolovoza,u petak 1.rujna,u petak 6.listopada…dok se ne dodje do devet prvih petaka.Podrazumijeva se i ispovijed,ako je potrebna.Onome tko to učini,Isus je obećao (preko Sv.Marije Margarete) da neće umrijeti bez sakramenata sv.ispovijedi i pričesti,umrijet će u Božjoj milosti. Brojni čudesni događaji potvrdili su istinitost ovoga obećanja.Jedan je bio u Slavonskom Brodu,objavio sam to u jednom prijašnjem postu.Ukratko,žena je umirala i u njenoj župi,nije u tom trenutko bilo svećenika.Iznenada se pojavio jedan drugi svećenik,koji u tom gradu nije imao nikakvog posla,ali ga je tajanstvena sila potaknula da baš ode tamo.Žena se ispovijedila,pričestila,primila bolesničko pomazanje i umrla u miru Božjem. A baš je mjesec prije toga dovršila pobožnost devet prvih petaka.

U molitvama sv.Brigite često puta,spominje se Srce Isusovo,npr. u ovoj:

Vječni Oče, po prečistim rukama Marijinim i po Božanskom Srcu Isusovu prikazujem Ti užasne muke Srca Isusova na Maslinskoj gori, i prikazujem Ti svaku kaplju krvavog znoja kao naknadu i zadovoljštinu za sve grijehe moga srca i grijehe svih ljudi, kao zaštitu protiv takvih grijeha i za širenje ljubavi prema Bogu i bližnjemu.
Oče naš, Zdravo Marijo,Slava Ocu.



Post je objavljen 19.06.2009. u 23:34 sati.